Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Palliatieve verpleeghuiszorg goed

De zorg rond het levenseinde in Nederlandse verpleeghuizen is over het algemeen goed. Wel moet er meer aandacht komen voor symptoombestrijding en voor minder goed observeerbare psychosociale aspecten. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Hella Brandt, die op 17 januari promoveert aan de VU Amsterdam.

In 16 Nederlandse verpleeghuizen onderzocht Brandt de palliatieve zorg voor patiënten in de terminale fase . In verpleeghuizen is een chronische ziekte de meest voorkomende oorzaak van overlijden. Hella Brandt vindt dat daar meer aandacht voor nodig is. Traditioneel is palliatieve zorg gericht op oncologiepatiënten.
 
Terminale fase
Een andere conclusie uit het onderzoek is dat de terminale fase van verpleeghuispatiënten moeilijk is vast te stellen. Als deze onderkend werd, was 83% van de patiënten binnen zeven dagen overleden.
 
Wilsbekwaamheid
Medische beslissingen rond het levenseinde die het leven mogelijk verkorten, bleken samen te hangen met wilsbekwaamheid van de patiënt. Aan het overlijden van een bewusteloze of demente patiënt ging vaker een medische beslissing vooraf, dan bij een patiënt die bij bewustzijn en niet dement was.
 

Áuteur: Redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.