Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Hoge werkdruk oorzaak van onveiligheid'

De hoge werkdruk in de zorg kan een oorzaak zijn van de slechte veiligheidssituatie in instellingen. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV op haar website.

De bond reageert hiermee op het rapport van de Arbeidsinspectie, waaruit blijkt dat in een kwart van de zorginstellingen het personeel onvoldoende beschermd is tegen agressie, overbelasting en gevaarlijke stoffen.
 
Geen excuus
Een mogelijke oorzaak van de onveilige situatie is de werkdruk, zegt Tim de Jong van Abvakabo FNV. 'Cliënten laat je niet wachten, die moeten geholpen worden. Dat kan leiden tot het niet opvolgen van veiligheidsregels', staat op de site. De bond benadrukt dat dit geen excuus is, maar wel bijdraagt aan de onveilige situatie.
 
Marktwerking
Ook de marktwerking in de zorg heeft volgens de bond bijgedragen aan de nog altijd niet veilige situatie. Zijn managers niet teveel bezig met marktwerking en besteedden ze te weinig aandacht aan veilige en goede werkomstandigheden voor het personeel?', vraagt De Jong zich af.
 
Onvoldoende
Abvakabo heeft werkomstandigheden, veiligheid en het thema agressie hoog op de CAO-agenda staan. De huidige veiligheidssituatie en de verbeteringen tot nu zijn onvoldoende, aldus de vakbond.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.