Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Handen wassen tegen de Mexicaanse griep

V&VN roept verpleegkundigen op een goede persoonlijke hygiëne te betrachten in verband met de Mexicaanse griep.
Handen wassen tegen de Mexicaanse griep

Voor verpleegkundigen die te maken krijgen met patiënten met de Mexicaanse griep is een goede persoonlijke hygiëne belangrijk, zegt de beroepsorganisatie. De Mexicaanse griep heeft zich verder verspreid in Europa, de Verenigde Staten en Latijns Amerika. Over de wereld zijn inmiddels meer dan duizend ziektegevallen gemeld.

Handen wassen belangrijker dan maskers
V&VN meldt verder dat handen wassen belangrijker is dan het dragen van maskers en mondkapjes. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat de kans op het oplopen van de infectie kleiner is voor gezonde mensen die tijdens een pandemie maskers dragen.

Langzamer verloop epidemie
Er zijn wel aanwijzingen dat, als veel mensen maskers gebruiken, de epidemie iets langzamer verloopt. De effectiviteit van maskers is afhankelijk van de pasvorm en de mate en wijze van het gebruik. Bij alle maskers geldt dat hoe beter de pasvorm is, des te beter de bescherming is.

Vaak handen wassen
Goede persoonlijke hygiëne vermindert de kans op een besmetting zeker. Mensen die hun handen vaak wassen hebben minder kans op het oplopen van influenza.

Voorbereidingen pandemie
De voorbereidingen op een eventuele pandemie van de Mexicaanse griep is in Nederland vergevorderd. Er zijn 4,5 miljoen antivirale kuren beschikbaar om in te zetten bij een eventuele pandemie. Nederland werkt met nationale draaiboeken. Die zijn in 23 regio’s uitgewerkt door bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen samen met onder meer GGD’en, ziekenhuizen en huisartsen. De draaiboeken kun je hier downloaden.

» Lees ook de blog van verpleegkundige Sandra:
'Mexicaanse griep in mijn ziekenhuis'

Door: redactie Nursing
V&VN / RIVM

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  irene

  Ik neem aan dat ziekenhuishygienisten wel weten wat ze voorschrijven. Bij de ene bron van besmetting moet je desinfecteren met alcohol en bij de andere handen wassen. dus ook thuis en in de trein en overal.

 • no-profile-image

  frans

  Handen desinfecteren is veel effectiever (30 sec) dan handen wassen. Vergeet het handen wassen, zeep droogt je handen uit en is minder effectief dan handalcohol (terugvettende bestandsdelen). Handen wassen doe je aleen bij zichtbare verontreiniging.

 • no-profile-image

  Merel

  Ik neem aan dat ze bedoelen desinfecteren, dat is namelijk veel effectiever EN beter voor het huidmilieu van je handen!

 • no-profile-image

  Monique Verkerk

  Beste Sandra,

  Ook bij de Mexicaanse griep is het advies om regelmatig je handen te wassen met water en zeep en om zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan te raken. Handenwassen is belangrijk voordat je met patiènten werkt, voor het eten èn na het hoesten, niezen of snuiten. Droog je handen met een stuk keukenrol of een schoon papieren handdoekje.

 • no-profile-image

  Sandra

  Moet je bij de Mexicaanse griep juist handen wassen in plaats van desinfecteren? Of gaat het gewoon om alle handhygiëne?

Of registreer je om te kunnen reageren.