Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen durven misstanden niet te melden

In Groot-Brittannië durven verpleegkundigen hun bezorgdheid niet uit te spreken over problemen met de bezettingsgraad of patiëntveiligheid. Ze zijn bang dat dit negatieve gevolgen heeft voor hun baan.
Verpleegkundigen durven misstanden niet te melden

Dat blijkt uit een enquête over klokkenluiden van de Britse beroepsvereniging Royal College of Nursing (RCN). Van de ruim 3.000 ondervraagde verpleegkundigen rapporteert het overgrote merendeel problemen niet. Zij zijn bang voor represailles of negatieve gevolgen voor hun carrière.

Gevaarlijke situatie
Meer dan 80 procent van de verpleegkundigen uitte zich wel eens bezorgd over situaties zoals onderbezetting of patiëntveiligheid. Maar in bijna de helft van de gevallen veranderde de gevaarlijke situatie vervolgens niet.

Telefoonnummer
Volgens RCN moeten verpleegkundigen beschermd worden en ervan op aan kunnen dat managers hun steunen. Ze roept haar leden op om misstanden in elk geval te melden via een speciaal telefoonnummer van de beroepsvereniging.

Lees ook de blog 'Klokken luiden in de zorg' van blogger Marcellino.

RCN
Door: redactie Nursing


Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do's en don'ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière...

NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.