Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Honing afgeraden bij behandeling ulcus cruris

In de nieuwe richtlijn veneuze pathologie wordt het gebruik van producten met honing als lokaal antibacterieel middel bij de behandeling van het ulcus cruris afgeraden.
Honing afgeraden bij behandeling ulcus cruris

Volgens de makers van de richtlijn is de effectiviteit van behandeling met honing in crèmes en dressings bij patiënten met een ulcus cruris niet aangetoond in de wetenschappelijke literatuur. Omdat honing kan opdrogen na het aanbrengen op de huid heeft het een sterk osmotische werking waardoor het waarschijnlijk ook de wondpijn verergert. Daarom raad de werkgroep het gebruik van honing als lokaal antibacterieel middel af.

Gebruik TIMEmodel
De mate van exsudatie is de belangrijkste parameter voor het wondbeleid bij ulcus cruris. Gebruik daarvoor het wondclassificatiemodel TIME. Lees meer >>>

Zilver

Ook is er geen bewijs dat producten met zilver een toegevoegde waarde hebben bij de behandeling van ulcus cruris. Zilver wordt ook niet aanbevolen als middel van keuze wanneer toepassing van een middel met antibacteriële werking wordt overwogen.

Kom ook naar het Wondcongres
Op 4 december 2014 herhaalt Nursing haar meest succesvolle editie van het Wondzorgcongres. Het congres dat in het voorjaar door meer dan 500 deelnemers werd bezocht en werd beoordeeld met ruim een 8! Meld je hier aan >>>

De richtlijn is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Verscheidene partijen werkten mee aan de richtlijn, zoals V&VN Wondconsulenten en Kenniscentrum WCS.

Wat gebruik je wel als lokaal antibacterieel middel? 
In Nursing november staat een uitgebreid artikel met alle ins en outs over de nieuwe richtlijn. Daar lees je ook wel middel je het beste kunt gebruiken als lokaal antibacterieel middel. Nog geen abonnee?

Marloes Oelen

Of registreer je om te kunnen reageren.