Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik moet regelmatig meewerken aan het verzorgen van patiënten waarbij palliatieve sedatie is gestart. Ik heb hier bezwaar tegen. Mag ik weigeren hieraan mee te werken?

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat palliatieve sedatie iets anders is dan euthanasie. Euthanasie wordt uitgevoerd met het doel het leven te beëindigen. Palliatieve sedatie wordt ingezet om een terminale patiënt verlichting te bieden wanneer deze klachten heeft, zoals benauwdheid, pijn of misselijkheid, die niet meer goed te behandelen zijn. Het wordt gestart wanneer te verwachten is dat de patiënt binnen 1 tot 2 weken zal overlijden. Het doel van palliatieve sedatie is het verlagen van het bewustzijn, maar niet het bespoedigen van het overlijden. In tegenstelling tot euthanasie valt het onder het normaal medisch handelen.

 

Toedienen

Als je er als verzorgende moeite ermee hebt om het middel toe te dienen waarmee de patiënt gesedeerd wordt, dan kun je dit gewoon bij je leidinggevende aangeven, en vragen om vrijstelling hiervan. Er is geen enkele werkgever die dit zal tegenhouden. Ook omdat er veel verzorgenden zijn die dit wél doen: het is verdere professionalisering van je vak. Maar in de praktijk zal dit soort medicatie door verpleegkundigen gegeven worden.

 

Het is je vak

Als je er bezwaar tegen hebt om iemand die palliatieve sedatie krijgt te verzórgen, dan is dat denk ik een brug te ver: je bent ervoor ingehuurd om mensen te verzorgen, dat is je vak. En waarschijnlijk zal je werkgever het niet accepteren als je iemand weigert te verzorgen omdat deze cliënt palliatieve sedatie krijgt.'

Carel van den Bergh - jurist Nu'91

8 reacties

 • no-profile-image

  betty van der Beek

  Ook bij ons wordt hier na overleg met betrokken discipline's fam. indien mogelijk met de cliént zelf en verzorging zeer zorgvuldig mee om gegaan.

  Jammer van de reactie van de fam. deze moeten wel een hele slechte ervaring hebben gehad , anders krijg je niet deze reactie. Advies praat er nogmaals over met de betrokkenen.

 • no-profile-image

  Sam

  Hallo zeg, wat zou je anders moeten doen?? Erbij staan zonder iets te doen om de pijn/leed te verzachten?? Dat vind ik nou mensonterend! En sorry hoor, maar neem je zelf nooit een paracetamol om bijv hoofdpijn te bestrijden??? Moet je nagaan als het een mega kwaadaardige tumor is en je heel veel pijn heb? Je moet hier gewoon goed over na denken wat je iemand aandoet! Palliatieve sedatie is gewoon een woord wat eigenlijk inhoudt dat de patient kan sterven met hulp van medicatie die de pijn erbij verzacht. Ik moet er niet aan denken dat mensen die vol met kanker zitten dit zonder pijnbestrijding tot een eind moeten brengen omdat medecollega er niet mee kan omgaan! Tijd voor een ander beroep!!!

 • no-profile-image

  jennifer

  Palliatieve sedatie heeft als doel het lijden zoveel mogelijk te verlichten zónder iemand bewust te laten overlijden.

  Een consequentie KÁN zijn dat het het stervensproces iets versneld, maar dat is beslist niet het doel! Mijn ervaring is dat artsen/zorgverleners hier zéér zorgvuldig mee omgaan!!

  Euthanasie heeft als doel iemand bewust te laten overlijden, om uit zijn lijden verlost te worden. De jurist heeft het mijns insziens goed omschreven. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen, mits uiteraard in goed overleg en goed afgewogen.

 • no-profile-image

  familie

  Waar die jurist zijn kennis heeft vergaard weet ik niet, maar zeker niet in de praktijk van alledag in verzorgings en verpleeghuizen.

  Pallitatieve sedatie is verkapte euthanasie en gebeurt te vaak zonder medeweten van familie en patient!!!

  Dus vooral je mond open doen als je het niet ziet zitten, en ga er anders eens mee naar de krant!

  Want oude kwetsbare mensen ruim je niet op, maar verzorg je met zorg en respect!!!

 • no-profile-image

  werkpaard

  Bij ons wordt er altijd goed overleg gepleegd tussen arts, familie en de verzorging. Het uitgangspunt is comfort voor de bewoner/client. Dit gebeurt altijd zeer zorgvuldig.

 • no-profile-image

  Giel Daems

  Indien je je niet kunt verenigen met beleids/behandelafspraken mag je mi. kenbaar maken hoe je over iets denkt, en mag je ten alle tijden weigeren. Werken in de zorg heeft tenslotte alles te maken met respect, dus ook respect voor jezelf.

 • no-profile-image

  anoniem

  Ik ben het eens met met Ellen in overleg met de behandelende arts en de familie

  wordt er zeer zorgvuldig omgegaan met de situatie van de bewoner Ook bij ons is de visie om zorgvulig en zo comfortabel mogelijk met de patient om te gaan.Palliatieve zorg kan veel verlichting geven bij de bewoner

 • no-profile-image

  Ellen

  Het welbevinden van de cliënt staat voorop. De familie en nabestaanden overleggen mede met de behandelend arts wat het beste is.

  Mijn ervaring is dat er heel zorgvuldig omgegaan wordt met deze situatie en dat de medicatie wordt aangepast naar gelang de cliënt hierop reageert. In mijn visie is het een acceptabele behandeling om iemand zo goed mogelijk, comfortabel te laten rusten indien dit wenselijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.