Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blog Conny: 'Collega's komen op het nippertje aanrennen. Erg vervelend.'

Een half uur voordat mijn dienst ingaat, ben ik meestal aanwezig op de werkvloer.
Blog Conny: 'Collega's komen op het nippertje aanrennen. Erg vervelend.'

Heerlijk vind ik dat; in alle rust de rapportage lezen zonder de pieper op zak. Zo kan ook de mondelinge overdracht bijtijds plaatsvinden en hierdoor mijn collega netjes op tijd naar huis gaan.

Rustig even opwarmen, noem ik dat. Hierdoor is de aanvang van een werkdag op een ontspannen wijze gestart. Ik vind het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van bijzonderheden die zijn voorgevallen bij de vorige dienst. Niets is zo vervelend als voor onaangename verrassingen te staan. Dit kost veel tijd, stress en misschien onnodig leed. Bijvoorbeeld als je een oproep krijgt van een cliënt waarvan je niet wist dat deze ziek op bed ligt. Om iemand goede zorg te kunnen geven moet je wel weten wat er aan de hand is. Je kunt niet tegen zo'n persoon zeggen dat je eerst op zoek moet naar informatie.

Er zijn collega's die op het laatste nippertje binnen komen rennen, letterlijk. Zeer gehaast vragen ze dan aan je of er nog bijzonderheden zijn. Of je even snel de dingen kunt opnoemen, waar ze aan moeten denken, etcetera. Persoonlijk vind ik het bijzonder vervelend dat ik hierdoor vaak langer moet blijven. En ook dat er dan tijdens onze overdracht allerlei bellen doorkomen die beantwoord moeten worden. Hierdoor verloopt de overdracht nog trager. Gelukkig zijn er steeds meer collega's die op tijd aanwezig zijn. Dat scheelt veel ergernis en stress!

Hoelang van tevoren ben jij aanwezig voor je dienst begint? Laat je reactie hieronder achter.

Redactie TvV

Gerelateerde tags

16 reacties

 • m klein

  wij hebben 15 minuten die de diensten overlappen, dit voor de overdracht, dit is vaak voldoende om over te dragen.
  voorbeeld: 7 uur tot 15.30 uur 15.15 uur tot 23.30 uur 2315 uur tot 7.15 uur

 • piet janssen

  Ik begin ook altijd optijd ... feitelijk ben ik al langer aanwezig, immers heb ik het verplichtte uniform opgehaald en ben ik omgekleed. Meer wil ik echt niet in eigen tijd doen ...
  Overigens is bij CAO geregeld dat overdragen werktijd is, verplicht 5 minuten eerder of later is simpelweg verboden.

 • p Kinderen

  Ik ben ook zo iemand die altijd op het nippertje en vaak net na dat nippertje binnen gerend komt. Dat dit voor collega's irritant is snap ik wel, maar de baas elke dag een half uur cadeau geven? Ik pieker er nog niet over. Vaak wordt er verwacht dat je ook nog wel vijf tot tien minuten langer blijft. Zolang dit zo blijft, blijf ik gewoon 1 minuut voor tijd binnenkomen.

 • R Verhoeff

  je kunt mensen nu eenmaal niet verplichten om de overdracht te doen zoals jij fijn vind , wel werkgever verplicht om overdracht in werktijd te laten plaats vinden. hoewel je soms wel compromissen moet sluiten . bij mij is dat van de dag naar avonddienst. afspraak die gemaakt is dat allebei de diensten 5 min in eigen tijd werken zo is er 10 min overdrachtstijd wat in mijn ogen prima werkt

 • Joost. Boogaard

  Een half uur vindt ik zelf ook wat overdreven. Een kwartiertje / 10 minuten vind ik wel redelijk.

 • M.J.M Essenstam

  Een goede overdracht is belangrijk en daar moet ruimte voor zijn in de planning dus een overlap van diensten. Ongemerkt maken wij als verpleegkundige en verzorgende heel wat extra gratis uren. Al een paar jaar kunnen wij thuis dossiers lezen via een app... een slimme manier om medewerkers gratis te laten werken! Ik vind het ver gaan.

 • Joost Wiltschut

  Ik ben het ermee eens ..We moeten zakelijker worden. Als ik om 7.15u moet beginnen, kom ik op dat tijdstip binnen. Ga ik zitten en zeg het maar. Als er iemand belt is dat voor de persoon die niet deel neemt aan de overdracht. Eigen tijd is voor mijn eigen.

 • K Bosmann

  Soms moeten ik lachen om mijn eigen beroepsgroep! Verwachten jullie nu echt dat mensen eerder komen omdat het bedrijf geen overdracht tijd geeft??? Ontevreden over collega 's die de betaalde tijd werken???? Gekker moet het niet worden!!

 • Tonny . Akkerman

  Ook bij ons een ingecalculeerde overdracht: Nachtdienst eindigt 7.15. Dagdienst begint om 7 uur en eindigt om 15.30, avonddienst begint om 15.15 uur, gaat door tot 23 uur terwijl de nacht om 22.45 uur begint. Overdracht hoort bij je werk, het lezen van rapportages ook, dat ga ik dus niet in eigen tijd doen.

 • Ineke Visser

  ik vind niet dat je van mij kan verwachten dat ik in mijn eigen tijd mijn werk ga voorbereiden. Bij mij op het werk werkt de nachtdienst 9 uur dus hebben we 's morgens een kwartier de tijd om over te dragen. Gewoon in werktijd! Zoals het hoort!

 • Jantine van Wezel

  Het is een probleem van de organisatie en niet van de collega die alleen onder werktijd wil/kan werken. Er moet binnen de werktijden gelegenheid zijn voor een goede overdracht. De werkgever kan niet verwachten dat iedereen zo lief is als Conny om dat gratis te gaan doen.

 • Mia Aalderink

  Niet alleen in de ochtend een probleem. Collega's die middag/avonddienst hebben en om 15:00 beginnen en de dagdienst die om 15:00 stopt Geeft ook bijna altijd problemen.
  Of de middag/avond ploeg die 10 min eerder aanwezig is zit dus al in eigen tijd de overdracht aan te horen.
  Of de dagploeg zit in eigen tijd over te dragen omdat de middag ploeg pas om 15:00 binnen komt.
  één van de 2 diensten zit dus in eigen tijd. Er is geen andere mogelijkheid.

 • Emiley Oliveira

  Bij ons begint de dienst 7uur. Dus ik zorg ervoor dat ik paar min voor 7 kom en dat ik 7uur kan beginnen met lezen. Je kan wel een half uur eerder komen, maar dat is allemaal in je eigen tijd waar je niks voor terug krijgt. Ik heb er dus ook geen problemen mee als mensen 7uur binnenkomen. Ik vind ook dat je dat niet mag verwachten van je collegas om eerder te komen, omdat jij dat doet zodat je rustig kan lezen. Het is een keus die jij zelf maakt

 • jlp abels

  Precies hetzelfde ervaar ik ook. Ik ben altijd heel vroeg aanwezig. Rustig de rapportage doorlezen, even voorbereiden op de dag die komen gaat, even met de collega's praten. Ik vind dat zelf heel prettig. Een aantal collega's kijken verbaasd op als ik er aan kom. 'Ben je er nu al?'Maar er zijn inderdaad ook collega's die op het laatst binnen komen. Het is dan toch spannend of iemand daadwerkelijk komt of dat hij/zij verslapen heeft/ziek is, etc. De overdracht moet dan gehaast gebeuren en je start daardoor ook soms later dan normaal. Maar het klopt ook dat je dat extra half uur wat je eerder komt in eigen tijd doet. Dus verplichten kun je het niet, hoe vervelend het ook is.

 • Rt Van de Water

  Wij dragen ip. Om half 8 overc, dan kan de nacht om 7.45 naar huis. De meeste collega's zijn om 7.15 wel binnen en enkeling komt op het nippertje. Hoewel je je aan die collega die op het nippertje binnenkomt kunt ergeren kun je hen mijns inziens niet verplichten om eerder te komen.

 • Rosalind Oostrom

  Ingecalculeerde overdrachtstijd. Dagdienst om 07:00 uur beginnen. Nachtdienst om 07:15 eindigen. Bij ons werkt dat prima. Ik ben niet van plan om van mijn eigen tijd een half uur eerder te beginnen. Bijna elke werkdag al een half uur (of langer) later weg. Tel op die uren die je niet uitbetaald krijg!

Of registreer je om te kunnen reageren.