Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Afschaf PGB doodsteek voor zzp'ers zorg'

Het afschaffen van het persoonsgebonden budget (PGB) betekent het einde voor zzp'ers in de zorg. Dat constateert FNV Zelfstandigen na een onderzoek.
090406-huisbezoek

FNV Zelfstandigen wijst er op dat kleine zorgondernemers bij afschaffing van het PGB geen vervangende inkomsten hebben, zolang zelfstandig ondernemers geen AWBZ-zorg in natura mogen leveren.

 

Zelfstandig

Lex Tabak van De Zorgprofessional, een landelijk collectief voor zzp'ers in de zorg, zag in april al aankomen dat zzp'ers in de zorg in de problemen zouden komen. Veel zelfstandig verzorgenden- die vooral werken in de thuiszorg- mogen geen AWBZ-ZiN (Zorg In Natura) geven en blijft alleen het werken voor PGB-cliënten over, of particulier. Als ook de PGB-zorg weg valt, kunnen ze er wel mee ophouden.

 

Afschaffen PGB

Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen noemt de maatregel onbegrijpelijk. 'ZZP'ers in de zorg hebben de afgelopen jaren aangetoond dat zij een belangrijke plek innemen naast de grote zorginstellingen en leveren zorg die de grote instellingen niet kunnen of willen leveren. Wij vinden de afschaffing van het PGB dan ook een onbegrijpelijke maatregel. Er is immers bewust gekozen voor marktwerking in de zorg om zo ruimte te creëren voor een kleinschalige, innovatieve en gespecialiseerde zorg op maat.'

 

Wet Cliëntenrechten Zorg

Voor het ministerie van VWS staat vast dat slechts onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen een contract met zorgkantoren kunnen krijgen.

 

Bron: FNV Zelfstandigen/Nursing

Auteur: Redactie Nursing

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Er zal altijd wel een nadeel ,aan elk systeem.Of het zijn de pgb houders die misbruik maken van de gelden ,of de hoge heren van de zorginstellingen die zich verrijken met bonussen .Dan heb ik het nog niet over wanbeleid en verslechterde zorg door inzet van goedkoop en tijdelijk personeel.

  In mijn optiek word de zorg duurder doordat er nu naar winst word gekeken en niet meer naar goede en efficiente zorg.Bovendien is voorkomen altijd nog beter dan achteraf een hoop kosten maken om de boel weer gezond te maken ,in alle opzichten.Snapt nou niemand dat als je geld steekt in het voorkomen van narigheid (zie het vergoeden van hulp bij stoppen met roken)je uiteindelijk bespaart op zorg in de toekomst??Met het stoppen van de pgb en korten op de thuiszorg lopen straks de verpleeg- en verzorgingshuizen weer vol.Eens kijken wat dat kost per maand.Zelfs voor mij een eenvoudige rekensom.

 • no-profile-image

  gemmie dibbet

  ik vind het onbegrijpleijk dat er zo vele goede collega,s aan de kant worden gezet !!

 • no-profile-image

  Gonny

  Fleur Agema zei bij Knevel dat de pgb voor begeleiding verhuist naar de gemeente, dan vinden de zzp-ers daar toch hun werk?!

  Overigens ben ik het eens met de plannen van dit kabinet. Want het is een publiek geheim dat er gesjoemeld wordt met pgb geld. Zo ken ik mensen die er een tweede auto van kopen en de zorgvrager niet helpen met het pgb geld. Moet niet kunnen! Iedereen kent wel zo n verhaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.