Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

A-verpleegkundige start petitie voor erkenning hbo-niveau

A-verpleegkundige R. Kleijn startte deze week een petitie om de Inservice-opleiding erkend te laten worden op hbo-niveau. De handtekeningen worden half april aangeboden aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nursing vroeg haar over de petitie.
0_infuus_arno_massee.jpg
Er is veel onrust over de herregistratie van inservice-opgeleide verpleegkundigen - Foto: Arno Massee

Waarom ben je deze petitie gestart?
‘Toen vorig jaar de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen bekend werden gemaakt, leverde dat veel commotie op onder inservice-verpleegkundigen. Zouden zij ingedeeld gaan worden als mbo- of hbo-verpleegkundigen? Hoewel dit officieel nog niet bekend is, merkte ik de laatste tijd dat inservice-verpleegkundigen zich er wel nog steeds zorgen over maken. Met deze petitie wil ik kijken of mijn gevoel klopt. Daarnaast wil ik een signaal afgeven aan de politiek, dat A-verpleegkundigen wel degelijk hbo-niveau hebben. En tenslotte hoop ik ook dat de vakbonden het oppakken en er wat mee gaan doen voor hun achterban.’

Waarom denk je dat A-verpleegkundigen hbo-niveau hebben?
Tijdens de inservice-A opleiding kreeg je vier jaar lang les van gespecialiseerde artsen in interne geneeskunde, anatomie, fysiologie, kindergeneeskunde, ethiek, psychiatrie, enzovoort. Natuurlijk kun je argumenteren dat de opleiding inmiddels verouderd is, maar dat betekent niet dat je niveau ineens omlaag is gegaan. Daarbij hebben inservice-verpleegkundigen nu een hele schat aan ervaring, en hebben we ons natuurlijk ook laten bijscholen. Overigens geldt dat niet alleen voor A-verpleegkundigen. Ook B- en Z-verpleegkundigen mogen de petitie tekenen als ze zich erin herkennen.’

In maart ontving Vakbond NU’91 al veel signalen van inservice-opgeleide verpleegkundigen die zich zorgen maken over de erkenning van hun deskundigheid. Lees meer >>

Wat ga je doen met de handtekeningen? 
‘Mensen kunnen de petitie ondertekenen tot 15 april. Daarna verstuur ik de handtekeningen naar minister Schippers van VWS. Ik heb haar ook al per brief ingelicht over het waarom van de petitie. De afgelopen twee dagen hebben al meer dan tienduizend mensen de petitie getekend en krijg ik veel bedankmails van mensen die tekenden. Dat is voor mij een teken dat dit leeft onder mijn collega’s.’

De beroepsprofielen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen zijn onderdeel van het rapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ uit januari 2016. In dit rapport staan verschillende scenario’s voor herregistratie van inservice-verpleegkundigen beschreven. Het rapport benadrukt dat een overgangsregeling recht moet doen aan de opleiding, werkervaring en kennis van de inservice-verpleegkundigen, maar laat open of zij als hbo-verpleegkundige geregistreerd kunnen worden. 

10 REACTIES

 1. Alle met mij In-service opgeleide verpleegkundigen hadden als vooropleiding HAVO of VWO. We zijn opgeleid door Universitair+ opgeleide mensen. Toen de In-service opleiding stopte zijn de docenten en een aantal praktijkopleiders naar de HBO-V gegaan. Ik kwam ze tegen als docenten op de HBO-V. Zelf heb ik als stagiaire leraren opleiding verpleging (LOV) wederom begeleiding gehad door dezelfde personen. Ook heb ik zowel als stagiaire LOV en als coördinerend docent Verpleegkunde les gegeven aan leerlingen HBO-V en stagiaires HBO-V in het.ziekenhuis. Desondanks mag ik niet werken als Wijkverpleegkundige. Het gaat om competentie op papier in plaats van werkelijk competent zijn. Raar dat jaren na het behalen van mijn diploma, mijn diploma en ook mijn mogelijkheden gedegradeerd werden door, ja door wie?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben ook heel blij met deze petitie. Het gaat toch om het niveau van de opleiding tot A-verpleegkundige?( de boeken waar wij les uit hebben gehad, zijn hbo boeken…) Wel of niet doorgestudeerd of een specialisatie gedaan, als je je vak kennis maar op peil hebt gehouden en altijd bent blijven werken, kan je niveau nooit lager zijn geworden. Ook ik heb inmiddels 25 jaar ervaring, zowel als A-verpleegkundige in het ziekenhuis, als in de thuiszorg. En ik ben nog steeds bezig mijzelf te ontwikkelen. Daarnaast is de huidige mbo-4 verpleegkundige een ander soort verpleegkundige dan de A-verpleegkundige. Wij hebben 4 jaar ziekenhuis ervaring, na het afronden van de opleiding. Het huidige mbo-4 loopt veelal stage in een verpleegtehuis en misschien een keer een stage in het ziekenhuis, weet ik uit ervaring. Op zich niets mis mee, maar dit is toch niet te vergelijken met de inservice opleiding?

 4. Goed initiatief
  Ik heb de inservice B, A en kinder aantekening
  Daarnaast ook de kaderopleiding.
  Ben nu noodgedwongen begonnen met de verkorte HBOV opleiding.
  Het is echt een andere tak van sport maar je zegt tegen een specialist ook niet dat de basis opleiding opnieuw moet omdat de regels veranderd zijn.
  Laat met een jaar bijscholing de kous af zijn. Zodat het klinisch redeneren EBP, indiceren en en onderzoek doen ook duidelijk wordt. Verspilling van al het geld, inspanning en onderschatting van het niveau van de inservice verpleegkundigen

 5. Ik ben al bijna 25 jaar gediplomeerd A-verpleegkundige, dan zou ik nu ineens in nivo achteruit gezet worden? Gekkigheid.
  Daarnaast heb ik een specialisatie gevolgd, eerst CCU en later Ambulanceverpleegkundige. In de huidige redenatie blijft een MBO-verpleegkundige een MBO-verpleegkundige, ook al volgt deze een specialisatie op HBO-nivo. Mijns inziens ook vreemd. Waarom op alle vlakken afstuderen, en niet halverwege de opleiding een keuze maken en specialiseren in één richting? Net als andere opleidingen. Het is sowieso meer van deze tijd om een opleiding op maat aan te bieden en daarbij overbodige ballast weg te laten. Deels op basis van wat iemand kan en wil, deels op reeds opgedane ervaring (EVC's). En ook op basis van wat de sector/werkgevers nodig hebben. Dan wordt kiezen voor werken in de zorg misschien ook weer meer aantrekkelijk. Bouw meteen weer naast elk ziekenhuis een personeelsflat waar jonge werknemers betaalbaar kunnen wonen en ik voorspel dat personeelsproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon…

 6. Ik heb de petiti getekend. Maar wil mij ook hard maken voor de mbo verpleegkundige die de wijkverpleegkundige opleiding hebben afgerond. Dit is een hbo plus opleiding na de hbov. Met deze opleiding kan je ook niet meer werken op hbo niveau als wijkverpleegkundige. Misschien zijn er meer verpleegkundige die dit herkennen.

 7. Inservice opleiding verpleegkundige lijkt mij in de praktijk ook meer op niveau 5 dan 4.Als ik alleen al kijk naar de verantwoording en handelingen. Maar het zelfde verhaal als bij de ziekenverzorgende opleiding inservice destijds.Maar dit werd ook bij gesteld naar ig.

 8. Super initiatief! Het verschil met in-service opgeleide verpleegkundigen en niveau 4 verpleegkundigen is te groot.
  Ik ben zelf opgeleid als A-verpleegkundige en heb daar veel plezier van gehad. Nu aan het studeren voor M-ANP!
  Laat velen tekenen!

 9. Fantastisch dat deze petitie is opgestart voor de in-service opgeleide Verpleegkundige. R Kleijn wat ben ik je dankbaar voor deze actie. Gelijk de petitie ondertekend. Laten meerdere volgen. TOP!!! Je raakt helemaal de essentie over hetgeen wij in onze opleiding hebben geleerd . En met welk niveau wij aan deze opleiding mochten gaan deelnemen. Door onze opleiding leerde we gelijk klinisch redeneren. Daarbij ook gelijk de zorg organiseren. EBP is weer een andere tak van sport. Maar daarom is de nw HBO opleiding ook niveau 6. A;ls wij niveau 5 toegekend krijgen is nl HBO niveau dan is er zeker gerechtigheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.