Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Aannemen van geschenken patiënt: wat mag wel en wat mag niet?

Onlangs werd een verpleegkundige geschorst door het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle omdat ze schenkingen accepteerde van een cliënt. De zaak riep veel reacties op social media. Waar ligt de grens van dankbaar aannemen en dankbaar weigeren? We zetten op een rijtje wat wel en niet mag.
Foto: AdobeStock

De verpleegkundige in de tuchtzaak in kwestie nam grote giften en schenkingen van de man aan en is door hem benoemd tot zijn gevolmachtigde en erfgenaam. Bij het overlijden van de man heeft nam ze haar deel in die nalatenschap aan. Het tuchtcollege is van mening dat de verpleegkundige hiermee haar professionele grenzen overschreed. Door het in ontvangst nemen van de cadeaus en giften én het aanvaarden van de nalatenschap heeft de verpleegkundige schenkingen aangenomen die een veel hogere waarde hebben dan een symbolisch gebaar van dank, zoals de beroepscode voorschrijft. Lees hier het volledige bericht.

Wat zegt de beroepscode zoal over het aannemen van giften?

Wat staat er zoal in de beroepscode? Er staat in ieder geval in vermeld dat je als verpleegkundige of verzorgende in je relatie met de zorgvrager en/of zijn vertegenwoordiger professionele grenzen in acht neemt. Dat betekent onder meer dat je:
-Geen misbruik maak van de afhankelijke positie van de zorgvrager;
-Je niet schuldig maak aan intimidatie of geweld;
-Geen gift in natura, geld of geschenk van de zorgvrager of diens sociale netwerk accepteert dat meer is dan een symbolisch gebaar van dank;
-Geen financiële banden van welke aard dan ook aangaat met de zorgvrager;
-Aan de zorgvrager je eigen grenzen duidelijk maakt;
-Je collega’s of leidinggevende om hulp vraagt als je merkt dat de professionele grenzen dreigen te vervagen of overschreden dreigen te worden.

Maar wat wordt precies bedoeld met een ‘symbolisch gebaar van dank’?

Maar wanneer is iets nog symbolisch, en wanneer gaat het te ver? We vragen om opheldering bij beroepsvereniging V&VN. Woordvoerder Jacek Magala: ‘Dat is inderdaad een lastige vraag. Want wat jij acceptabel vindt, is voor je collega’s misschien niet acceptabel. Daarom hebben veel organisaties hier regels voor. Bijvoorbeeld dat een bijdrage in geld in de algemene pot gaat. Op sommige afdeling geldt zelfs dat je helemaal niks van patiënten mag aannemen, ook geen bloemen of taart. Als er geen beleid is, kun je dat aankaarten bij je leidinggevende. Of aan de orde stellen in een teamoverleg: hoe denken wij over cadeautjes aannemen? Wat vinden wij een symbolisch gebaar?’ En wat doe je als je als zzp’er in de zorg werkt? ‘Dan zul je zelf een afweging moeten maken,’ aldus Magala. ‘De leidraad daarbij blijft dat een zorgverlener in principe geen cadeautjes aanneemt.’

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. In het artikel wordt verwezen naar de beroepscode. Maar wie heeft die beroepscode gemaakt? Mij is niets gevraagd en van de spelregels veranderen tijdens het spel ben ik geen voorstander. Waarom zou je geen geschenken of giften mogen aannemen?
  Henriëtte heeft het terecht over oei en foei, terwijl er genoeg beroepen zijn waarin dat wel gedaan wordt zonder dat oei en foei.En waarom zou er geen € 100 aan één persoon gegeven mogen worden? Wie bepaalt dat? Volgens mij bepaalt iemand zelf wat ie met zijn/haar geld doet en ook hoeveel. Voorwaarde is wel dat er niet sprake is van het kopen van diensten en/of personen.
  Als ik mijn automonteur €1000 wil geven, omdat ik blij ben dat hij mijn auto zo goed en snel en al zo lang goed verzorgd heeft dan mag ik dat toch zelf weten? Maar bij de verpleging niet? Houd eens even op !!!

 3. Wat leven we toch in een maatschappij met een dubbele moraal, komen we in de horeca dan is een dikke fooi voor de mevrouw die je colaatje komt brengen en een halve minuut met je bezig is heel normaal, maar betreft het verpleegkundigen dan gaan we allemaal heel zedig zitten kijken en oei en foei roepen. Kom nou toch, als een verpleegkundig team langere tijd je familielid dag en nacht goed verzorgd heeft , mag je wat mij betreft gewoon 100 euro in de pot gooien.

  • Maar daar zit ook weer een verschil in. Als er inderdaad in zo’n situatie €100 voor de pot gegeven wordt zie ik daar het probleem niet zo zeer van, al vind ik het niet nodig zo’n groot bedrag te geven. Maar ik heb hier recent een casus meegemaakt waar het gegeven werd aan één peroneelslid van een thuiszorgteam, om van op vakantie te gaan. Dat was ook €100,- en dat vind ik echt te ver gaan.

  • Meestal geeft de cliënt/patiënt het zelf aan v.w.b een cadeau, of geld. Ik heb in het verleden meegemaakt, dat een patiënte naar de OK-deur kwam met 3 enorme dozen bonbons > zij zei: 1 doos is alleen voor jou > ‘echt voor jezelf houden hoor’ en de andere 2 dozen zijn voor het team. Ik heb als leerling-verpleegkundige meegemaakt, dat een patiënt van de longafdeling toen hij naar huis ging om mijn adres heeft gevraagd ‘om mij een kaart te kunnen sturen’. Deze mijnheer heeft tot zijn dood in totaal 3x met Kerst mij een kaart gestuurd met een klein bedrag in de enveloppe… en dat mag hij niet doen? Vaak geven patiënten aan bij een geldbedrag: ‘Dit is voor de pot van jullie’. Nou en? en dat mag niet?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.