Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Academische ziekenhuizen draaien zondagsdienst op 28 september

Duizenden medewerkers werkzaam bij zeven universitair medisch centra (umc’s) in het hele land, leggen op dinsdag 28 september voor 24 uur het werk neer. Op veel afdelingen worden zogenaamde zondagsdiensten gedraaid.
Verpleegkundigen tijdens de stiptheidsacties in de UMC's, afgelopen jaar Foto: ANP

Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is, meldt FNV in een persbericht. De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen.

Salarisverhoging verpleegkundigen

De 675 miljoen euro die het kabinet vandaag extra beschikbaar heeft gesteld voor zorgsalarissen ziet de FNV als een eerste goede stap, maar is niet voldoende voor koopkrachtbehoud van álle zorgmedewerkers. Dit heeft dus geen effect op de stakingen van het umc-personeel.

Actie na teleurstellend eindbod

De actie vindt plaats nadat werkgeversorganisatie NFU eerder deze maand kort voor het aflopen van het ultimatum van de vakbonden een volgens FNV ‘zeer teleurstellend’ eindbod presenteerde: alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er in salaris iets op vooruit. Voor het jaar 2021 heeft de NFU 0% loonsverhoging in gedachten en voor de meeste werknemers komt er 1% structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto voor de hele periode van drie jaar. Alleen vakbond NU’91 ging akkoord met dit eindbod. FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn wezen het eindbod af. Van de vakbonden LAD en FBZ volgt nog de uitslag van hun ledenraadpleging. Daardoor ligt er nu een cao die getekend is door een bond die slecht een heel klein deel van de 80.000 medewerkers op de umc’s vertegenwoordigt.

Meer over de acties van FNV lees je in het persbericht. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.