Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actieplan tegen ouderenmishandeling

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid wil dat meer werk wordt gemaakt van het voorkomen van ouderenmishandeling. Zij trekt de komende jaren 10 miljoen euro per jaar uit om dat doel te bereiken.

Dat maakte de staatssecretaris vorige week bekend. Met het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ wil de staatssecretaris ouderenmishandeling tegengaan. Het plan bestaat uit tien actiepunten, die beginnen met het doorbreken van het taboe en het verbeteren van preventie en vroegtijdige opsporing.

 

Strengere aanpak

Ook richt het plan zich op het tegengaan van ouderenmishandeling door professionals en vrijwilligers. Daarnaast zet het plan in op de ketenaanpak van ouderenmishandeling door het verbeteren van het melden van ouderenmishandeling, het versterken van de hulp en ondersteuning van de slachtoffers, het verbeteren van de ondersteuning bij ontspoorde mantelzorg én een strengere aanpak van de plegers.

 

Taboe doorbreken

Veldhuijzen hoopt dat het actieplan het taboe op ouderenmishandeling verder doorbreekt én dat er een adequate, snelle en goede ketenaanpak van ouderenmishandeling tot stand wordt gebracht. Het actieplan zal tussen 2011 en 2014 worden uitgevoerd.

 

Meldingen ouderenmishandeling

Onderzoek van ouderenbond ANBO heeft vorig jaar uitgewezen dat er in Nederland per jaar ongeveer 200.000 meldingen van ouderenmishandeling binnenkomen. De ouderenbonden denken dat het om het topje van de ijsberg gaat.

Bron: Rijksoverheid
Auteur: Redactie TVVonline 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.