Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Advocaten: ‘Bij te weinig bescherming mag je werk weigeren’

Volgens twee advocaten mogen verpleegkundigen weigeren gevraagde zorg te verlenen aan patiënten met COVID-19 als de werkgever niet de juiste beschermingsmiddelen kan bieden.
Foto iStock

Dat zeggen de advocaten in een interview met Zorgvisie. Advocaat arbeidsrecht Martijn van de Mortel en advocaat gezondheidsrecht Tessa van den Ende, beiden werkzaam bij advocatenkantoor Nysingh, reageerden op de vraag ‘Ben je als zorgverlener verplicht om naar een patiënt te gaan die corona heeft of waarvan je sterke vermoedens hebt van corona, als je geen of geen deugdelijke beschermingsmiddelen hebt?’

‘Richtlijnen RIVM in acht nemen’

Volgens de advocaten is het antwoord ‘nee, dat kan jouw werkgever je niet verplichten’, want in de Arbeidsomstandighedenwet staat duidelijk dat de werkgever jou een veilige werkomgeving moet bieden.

Van de Mortel licht toe: ‘Als een cliënt is besmet met corona of als er sterke verdenkingen zijn hiervoor, moeten werknemers hun werk veilig en met bescherming van hun gezondheid kunnen blijven uitvoeren. Hiervoor moet de werkgever de richtlijnen van het RIVM in acht nemen. Als de werkgever die bescherming niet kan bieden en dus niet kan zorgen voor de juiste en voldoende beschermingsmiddelen, dan vind ik dat een werknemer mag zeggen: ‘Op deze manier kan ik de gevraagde zorg niet verlenen en dat mag je als werkgever ook niet van mij vragen.”

‘In thuiszorg ontbreekt eenduidig beleid’

Bovendien, voegt Van den Ende toe, moet een zorginstelling van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) goede zorg en veiligheid waarborgen. ‘Ziekenhuizen hebben niet voor niets een schoon en vies gedeelte.’ Maar eenduidig beleid ontbreekt volgens haar in de thuiszorg en verpleeghuiszorg.

Zelf in risicogroep?

Verpleegkundigen die zelf in een risicogroep vallen kunnen niet zomaar thuisblijven als bescherming wel gewaarborgd is, benadrukt Van de Mortel. ‘Wel zal een werkgever eerst moeten bekijken of er mogelijkheden zijn personeel uit risicogroepen op een andere manier in te zetten zonder dat enig risico bestaat besmet te raken.’

Meer uitleg over de rechten en plichten van verpleegkundigen in deze heftige tijden vind je in dit artikel.

1 REACTIE

  1. RIVM heeft door schaarste zijn richtlijnen ook aangepast door het afschalen van beschermende materialen. Van FFP2 naar chirurgische maskers en van schorten met lange mouwen naar halterschorten. Eerdere richtlijnen waren op onderzoek gebaseerd. Hoe kan het dat het virus veel besmettelijke en dodelijker blijkt dan verwacht en de maatregelen binnen enkele weken zijn afgeschaald in de verpleeghuizen en thuiszorg? Is het virus daar minder besmettelijk? Wij voelen ons niet veilig met deze maatregelen en RIVM is toch leidend in bovenstaand verhaal. Ook mag de zorgverlener standaard geen mondkap dragen ter bescherming van cliënten, ondanks er niet getest wordt en met milde klachten gewoon door gewerkt moet worden. De besmettingen zijn extreem hoog onder het zorgpersoneel blijkt nu. Lang leven het beleid!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.