Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Akkoord cao VVT: loonsverhoging en streven naar vaste contracten

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU'91 en FBZ en branchevereniging ActiZ hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor de VVT (verpleging, verzorging, thuiszorg).
(foto: Arno Massee).

Dat meldt het AD. Er is overeenstemming bereikt over onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 juni 2020, 3 procent een jaar later en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,93 procent in 2019. Dit betekent een totale loonstijging van 7,43 procent in twee jaar.

Balans werk-privé

Ook zijn afspraken gemaakt over de mogelijkheid voor medewerkers om minder te werken, terwijl werknemers die 45 jaar werkzaam zijn geweest in de sector zorg en welzijn mogen stoppen met werken. De cao-partijen willen meer zekerheid voor medewerkers en balans tussen werk- en privé.

Vaste contracten

Ook wordt er gestreefd naar meer zekerheid voor de medewerkers en wordt ingezet op 90 procent vaste contracten. De nieuwe cao krijgt een looptijd van 26 maanden, van 1 juli 2019 tot en met 31 augustus 2021. Alle cao-partijen leggen het resultaat nog voor aan hun achterban.

17 REACTIES

 1. Wat een aanfluiting dit. Idd over 2019 slechts 0,93 % EJU, de regering heeft besloten dit soort extra’s extra te belasten, dus je houdt er niets aan over. Waarom niet gewoon een salarisverhoging? De vpk uit het Z-H staken, waarom niet de zorgmedewerkers in de ouderenzorg? En andere zorg? Wij mochten willen dat we jaarlijks 4% erbij zouden krijgen. Er zijn door de jaren heen ook veel vakantie- uren afgepakt. Zo gek dat er geen personeel meer te krijgen is in ze zorg. Hoe kunnen we de bonden duidelijk maken dat dit niet oké is?

 2. Lees alle reacties
 3. Als je jong bent, net een gezin hebt en een huis, snap ik deze reacties. Achteruit boeren wil niemand.
  Aan de andere kant, als de lonen stijgen, stijgen de werkgevers kosten. Als de zorgverzekeraars niet met meer geld over de brug komen, moet er dus bezuinigd worden. De werkdruk stijgt nog verder en je moet nog meer doen in minder tijd. Op lange termijn snijden we onszelf dus in de vingers met de roep om meer geld .

  • Lees alle reacties
  • Grappig hoe collega’s reageren. Als lonen stijgen, voel ik me niet geroepen om harder te werken. Als managers bezuinigen, komen ze zelf maar op de werkvloer helpen, eens kijken hoe het hun gaat bevallen. De werkdruk is al veel te hoog, van bezuinigen op personeel kan dus geen sprake zijn! Het is geen kwestie van bezuinigen, maar een kwestie van meer geld en personeel , de politiek is dus aan zet! Mocht er toch anders besloten worden, is het misschien eens tijd dat we met de rollators over de A-wegen naar Den haag gaan 🙂 Enkele dagen onderweg, de familie pa en ma verzorgen en iedereen is weer bij de les. Genoeg is genoeg!

 4. Ook weer een lachertje….
  CAO liep af half 2019, en dan pas een fucking jaar later na einde cao een loonsverhoging.
  Een loonsverhoging miv 1 juni 2020 van 3,5%.. de inflatie is in 2019 al 2.67%. Dan de inflatie van 2020 er nog bij…. Dus dat is WEER een loonsVERLAGING! Immers de inflatie in 2019 en 2020 samen is hoger als die 3.5%
  Stoppen met werken na 45 dienstjaren… zijn dat dienstjaren binnen vvt of algemeen? Dit in het cao kan er zo over 3 jaar weer uit zijn..
  Het gaat helemaal nergens over.
  Stel je bent 25 als je in de vvt gaat werken…. dan mag je op je 70ste stoppen… das nog langer als de pensioen leeftijd van 67.. klinkt leuk. Maar slaat nergens op

   • Tuurlijk kan je er dan met 67 jaar uit, geeft alleen aan dat heel die 45 dienstjaren nergens op slaan.
    Bij veel ziekenhuizen kon je pas met pas met 17 jaar en 7 maanden solliciteren, tel er 45 jaar bij op… veel zijn er tussen uit geweest vanwegen kinderen….dus wat blijft er over…… en tegen welk pensioen? Want dat zal ook wel stuk minder zijn. Hoe dan ook het is gewoon weer een zoet houdertje net als de loonsver(laging) hoging

  • Inderdaad! Ik had in ruim zes jaar, vier kinderen en ben dus 10 jaar thuis geweest om hen te verzorgen. Tropen jaren met liefde. Toen de jongste 4 jr werd, bijgeschoold en weer gaan werken in de zorg. Nu alweer 26 jr. Met de jaren ervoor-8- kom ik “slechts” tot 34.Had ik doorgewerkt-wat echt niet kon destijds, buiten de vraag of ik dat goed vond voor de opvoeding van de kinderen, zou ik nog een jaar moeten. Ben nu 64jr.
   Heb ik alles wel berekend vanaf dat ik de in-service opleiding begon. 17jr7 mnd.

  • Naar mijn idee klopt niet wat je zegt. Juist de CAO vvt loopt achter. De verhoging per 1 oktober 2018 had al in april 2018 moeten plaatsvinden. De ziekenhuizen hebben per 1 juli 2017 en 1 juli 2018 2 verhogingen gehad van ca. 4%. Dat was veel meer dan de cao vvt in die periode. Daarnaast geldt dat de ziekenhuizen al een volledige eju hebben en de vvt pas eindelijk door de ,93% verhoging in 2019. tov de ziekenhuis cao is dit dus 0% verhoging. Daarbij komt ook nog eens dat de ziekenhuizen nog aan het onderhandelen zijn. ik reken op een beter resultaat dan deze magere percentages in de vvt. Er zou toch worden ingezet op 4% dit jaar, werd vanuit de politiek geroepen. Dan is 3,5 % per juni 2020 erg mager en boeren we dus allemaal terug door de lastenverzwaring en van het kabinet van dit jaar

  • Wat betreft de ziekenhuis cao heb je gelijk maar wat betreft de cao GGZ niet.
   In die zin verwijs ik je naar de salarisschalen van vandaag de dag met als.voorbeeld bv schaal.50 en 55. Als er een loonsverhoging dit jaar zou komen voor de VVT lopen ze weer fors voor op identieke functies (bv CaseManager) met minder verantwoordelijkheden.
   (Inmiddels.zijn Casemanagers GGZ behandelaren door gebrek aan personeel!!!)
   Er is de laatste jaren veel geld gepomd in de ouderenzorg wat ten koste is gegaan van de GGZ wat we helaas dagelijks ondervinden.

   • Dus omdat er ergens een CAO is die minder is moet je maar geen loonsverhoging vragen??
    Als je vanuit die stelling denkt kun je ook stellen dat er vast andere CAO’s zijn die beter betalen dan CAO Ziekenhuis of CAO VVT (want laten we eerlijk zijn, het is in de zorg geen vetpot.)
    In dat geval zou je dus nog veel meer loonsverhoging moeten eisen..

 5. Uhm dit akkoord betekent slechts een verhoging van 0,93% voor 2019. Bedroevend!! Kan ik de rest van de gemiddelde 4% in mindering brengen op mijn te betalen belasting. Index 2020 hem. slechts 2%. dus over 2019 en 2020 gemiddeld slechts 1,5% per jaar….waar blijft onze beloofde koopkracht verbetering ?

  • vanuit de werkgevers begrijp ik het wel. De wet Wab betekent ook al een personeelskostenstijging van gemiddeld 2%, doordat er nu 1x veel flex nodig is…dit geld gaat rechtsreeks de staatskas in, medewerkers krijgen er niets van. De VVT cao blijft fors achter, we liepen al achter en raken nu dus nog verder achterop. Waarom niet net als de ziekenhuizen extra geld vragen bij de overheid.door hun beleid stijgen de personeelskosten, door de WAB en ook door het pensioenakkoord

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.