Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Al 9.000 oud-zorgverleners meldden zich aan voor hulp aan collega’s

De oproep aan oud-zorgverleners om tijdelijk mee te helpen in de overbelaste zorg, leverde binnen een paar dagen meer dan 9.000 aanmeldingen op. Regioplus neemt de coördinatie van aanbod en vraag op zich.
4 verpleegkundigen
Foto Arno Massee

De Linkedingroep COVID-19 Extra handen aan het bed kreeg binnen korte tijd ruim 2000 aanmeldingen. Het is een initiatief van Karin van Montfoort en Renske Verhoeven, beiden verpleegkundige. Zij startten afgelopen vrijdag hun initiatief, en verbonden zich al snel met Regioplus. Dat is een samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties in de zorg.

Regioplus belt vanaf vandaag alle aanmelders zodat duidelijk wordt wat hun achtergrond is en of ze nog BIG-geregistreerd zijn. Nog deze week wordt een site gelanceerd waarop andere oud-zorgverleners zich kunnen aanmelden, naast zorgaanbieders die hulp nodig hebben. Via de site wordt de match vervolgens mogelijk.

Voor oud-zorgverleners

Het initiatief van de LinkedIngroep richt zich op (oud-)zorgverleners van alle NLQF- niveaus (niveau 1 zorghulp tot en met niveau 7 verpleegkundig specialist) die nu niet werkzaam zijn bij de patiënt, meldt de groep op haar LinkedInpagina.
Ook mbo- en hbo-studenten vanaf het tweede jaar (niveau 2/3 basale zorg helpende) worden uitgenodigd om deel te nemen.
Het gaat dus om verpleegkundigen met en zonder BIG- registratie. BIG-geregistreerden kunnen waarschijnlijk sneller aan de slag. Maar men verwacht dat er ook vraag is naar niet-BIG geregistreerden.

Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals

Afgelopen zondagavond startte NU91 een soortgelijk initiatief als de LinkedIngroep onder de noemer Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals. Binnen een paar dagen kwamen daar ruim 7.000 aanmeldingen binnen van oud-verpleegkundigen, -verzorgenden en -helpenden, maar ook van mensen buiten de zorg. Circa 25% van de aanmelders heeft nog een BIG-registratie voor verpleegkundigen, meldt een woordvoerder.

NU91 is nog in gesprek met het ministerie van VWS en veldpartijen over de vraag hoe de aanmeldingen centraal verwerkt kunnen worden. Daarover komt deze week waarschijnlijk duidelijkheid.

Ken jij of ben jij een (oud-)verpleegkundige die tijdelijk wil helpen in zorginstellingen die kampen met personeelstekort door het coronavirus? Meld je dan aan via de website van Regioplus >>>

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.