Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Als je patiënt naar huis mag, maar het kan niet: 5 tips

Het regelen van een eerstelijnsverblijf (ELV) na een ziekenhuisopname lijkt soms een hele klus. Waar moet een kwetsbare oudere bijvoorbeeld naartoe als de mantelzorger ziek is? Sinds februari 2016 kun je gratis advies vragen aan het praktijkteam ‘zorg op de juiste plek’. Nursing vroeg het team om tips.
1-kwetsbare-ouderen-272x272.jpg

Tip 1: De wijkverpleegkundige kan naar het ziekenhuis komen

Heeft de patiënt wijkverpleging thuis nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Dan mag de wijkverpleegkundige naar het ziekenhuis komen om dit te regelen. Deze zorg valt gewoon onder de basisverzekering van de patiënt.

Tip 2: De medisch specialist kan doorsturen naar een eerstelijnsverblijf

Je hoeft geen indicatie meer aan te vragen via het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voor een plek in een eerstelijnsverblijf. Sinds 2017 mogen zowel de huisarts als de medisch specialist de patiënt hiernaar doorsturen. Voor langdurige zorg in een zorginstelling kunnen ziekenhuizen binnen 48 uur een Wlz-indicatie krijgen via het CIZ.

Tip 3: Bij een tekort aan eerstelijnsbedden: bel de zorgverzekeraar

Als je merkt dat er te weinig eerstelijnsbedden beschikbaar zijn, meldt dit dan aan de zorgverzekeraar. Deze heeft namelijk een zorgplicht voor de verzekerde en moet actie ondernemen. Volgens het praktijkteam nemen zorgverleners maar mondjesmaat contact op met zorgverzekeraars terwijl die weet waar eerstelijnsverblijf is ingekocht in de regio.

VVT-organisatie start 24-uurs noodopvang voor ouderen
Verpleeg- en thuiszorgorganisatie Amsta in Amsterdam biedt kwetsbare ouderen die niet meer thuis kunnen blijven wonen en niet in een crisissituatie zitten 24-uurs noodopvang >>

Tip 4: Anticipeer op avonden en weekenden

Zorg dat je op tijd weet welke aanbieders in de regio buiten kantooruren patiënten opnemen. Spreek met de aanbieders af hoe je inzicht krijgt in de beschikbaarheid van de bedden.

Tip 5: Vraag het praktijkteam om advies

Het praktijkteam regelt helaas geen bedden voor je. Het denkt wel met je mee als de overdracht van je patiënt niet goed loopt. Het team bestaat uit experts van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op het gebied van de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), regels op het gebied van samenwerking en mededinging en van de voorzieningen in de regio. Je kunt ze bellen op werkdagen van 8:30 tot 17:30 op 06 155 293 36, of mail naar juistezorgplek@minvws.nl. Het team probeert binnen een week te antwoorden, maar meestal krijg je direct antwoord.

Wijkverpleegkundige helpt bij ontslag op spoedeisende hulp
Bij wijze van proef assisteren wijkverpleegkundigen ’s avonds en in het weekend op de SEH van het OLVG in Amsterdam. Zij coördineren het ontslag van patiënten >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.