Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alsnog boete voor UZ Gent wegens fatale fout maagsonde

Het Vlaamse UZ Gent kreeg ook in hoger beroep de maximale boete voor het plaatsen van een maagsonde in de luchtpijp. Een 13-jarige anorexiapatiënt overleed aan de gevolgen van de fout. De verpleegkundige die de maagsonde plaatste, is schuldig maar krijgt geen straf.
Foto: Fotolia

Dat melden diverse Vlaamse media. De verpleegkundige van het UZ Gent plaatste in 2011 de sonde in de luchtpijp van een 13-jarige anorexiapatiënte in plaats van in de slokdarm. De voeding uit de sonde kwam hierdoor in de linkerlong terecht. Het meisje en haar ouders vroegen om hulp, maar verpleegkundigen en artsen hadden niet door dat de sonde verkeerd zat. Pas de volgende dag greep het ziekenhuis in. Het meisje overleed tien dagen later aan de gevolgen van een aspiratiepneumonie.

Veelgestelde vragen over de neusmaagsonde, je leest ze hier mét antwoorden 

Geen straf voor verpleegkundige

De rechter verklaarde ook in hoger beroep het ziekenhuis schuldig aan onopzettelijke doding en bleef bij het standpunt van de eerdere zaak, waarin het UZ Gent een boete van 264.000 euro opgelegd kreeg, waarvan 211.200 euro met uitstel. De verpleegkundige die in 2011 de maagsonde verkeerd plaatste, is schuldig maar krijgt geen straf.

Verpleegkundige E. was destijds 59 jaar en werkte bijna 40 jaar als verpleegkundige zonder incidenten. Volgens de rechtbank ‘paste ze te goeder trouw de controletechnieken toe die haar waren aangeleerd’. De verantwoordelijkheid lag bij het UZ Gent, dat structureel tekort schoot in het beperken van de risico’s voor de patiënt. Meer achtergronden bij deze zaak.

Onbekend met protocol

De Gentse correctionele rechtbank oordeelde eind vorig jaar in eerste aanleg dat het UZ Gent schuldig was aan onopzettelijke doding omdat er ‘op de afdeling pediatrie een structureel gebrek aan toezicht, controle en opleiding was inzake het plaatsen van maagsondes.’ Er was een protocol, maar artsen en verpleegkundigen kenden dit niet. Een aantal van hen verklaarde dat iedereen het op zijn eigen manier deed. Verder was de dienstdoende arts al meer dan twaalf uur aan het werk toen het gebeurde. Daarna was zij vierentwintig uur afwezig.

De richtlijn Neusmaagsonde is onlangs herzien. 7 vragen over herziene richtlijn neusmaagsonde

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.