Dat melden diverse Vlaamse media. De verpleegkundige van het UZ Gent plaatste in 2011 de sonde in de luchtpijp van een 13-jarige anorexiapatiënte in plaats van in de slokdarm. De voeding uit de sonde kwam hierdoor in de linkerlong terecht. Het meisje en haar ouders vroegen om hulp, maar verpleegkundigen en artsen hadden niet door dat de sonde verkeerd zat. Pas de volgende dag greep het ziekenhuis in. Het meisje overleed tien dagen later aan de gevolgen van een aspiratiepneumonie.
Geen straf voor verpleegkundige
De rechter verklaarde ook in hoger beroep het ziekenhuis schuldig aan onopzettelijke doding en bleef bij het standpunt van de eerdere zaak, waarin het UZ Gent een boete van 264.000 euro opgelegd kreeg, waarvan 211.200 euro met uitstel. De verpleegkundige die in 2011 de maagsonde verkeerd plaatste, is schuldig maar krijgt geen straf.
Onbekend met protocol
De Gentse correctionele rechtbank oordeelde eind vorig jaar in eerste aanleg dat het UZ Gent schuldig was aan onopzettelijke doding omdat er ‘op de afdeling pediatrie een structureel gebrek aan toezicht, controle en opleiding was inzake het plaatsen van maagsondes.’ Er was een protocol, maar artsen en verpleegkundigen kenden dit niet. Een aantal van hen verklaarde dat iedereen het op zijn eigen manier deed. Verder was de dienstdoende arts al meer dan twaalf uur aan het werk toen het gebeurde. Daarna was zij vierentwintig uur afwezig.