Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC en Cordaan openen WijkKliniek

Het AMC, zorgorganisatie Cordaan en Zilveren Kruis starten de WijkKliniek, een miniziekenhuis in Amsterdam-Zuidoost voor kwetsbare ouderen.
kwetsbare oudere
De nieuwe WijkKliniek is een mini-ziekenhuis dat zich specifiek richt op kwetsbare ouderen.

De WijkKliniek is een nieuw zorgconcept voor kwetsbare ouderen met bijvoorbeeld hartfalen of diabetes. Normaal gesproken worden zij met acute medische problemen in het ziekenhuis opgenomen. Er is zowel acute medische zorg als ondersteuning en begeleiding om verdere achteruitgang te voorkomen en zo fit mogelijk weer naar huis te kunnen. Dit voorkomt nieuwe acute gezondheidsproblemen en haalt de druk af van de spoedeisende hulpen. De WijkKliniek is een samenwerking tussen het AMC, Zilveren Kruis en Cordaan en opent haar deuren op 4 juni in Amsterdam-Zuidoost.

Maximaal veertien dagen

Een gezamenlijk team met medewerkers van Cordaan en het AMC levert 24/7 de zorg op twaalf bedden. Dat moeten over een jaar 24 bedden zijn, meldt Zorgvisie. In een gezamenlijk team werken klinisch geriaters en een hoofdverpleegkundige uit het AMC intensief samen met specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen en paramedici van Cordaan. ‘De focus ligt op snelle medisch-specialistische interventies en direct ook op functiebehoud door hbo-verpleegkundigen en paramedisch personeel. Dat wordt meteen gevolgd door actief organiseren van een snelle terugkeer naar huis met de zorg op maat die patiënten en mantelzorgers thuis nodig hebben’, zegt initiatiefnemer Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg bij het AMC tegen Zorgvisie. Het is de bedoeling dat patiënten binnen maximaal veertien dagen zijn ontslagen.

Ambities

Omdat de WijkKliniek een volledig nieuw concept is, valt deze zorg nog niet binnen het normale systeem van vergoedingen. Daarom hebben Cordaan, het AMC en Zilveren Kruis een beleidsregel innovatie bij de Nederlandse Zorgautoriteit aangevraagd. Dat wil zeggen dat de zorg in de vorm van een kortdurend, kleinschalig experiment mag worden aangeboden. De komende jaren wordt de effectiviteit van de WijkKliniek gemeten. Er wordt gekeken naar de meerwaarde voor de ouderen, en naar de kosten die gemoeid zijn met de zorg. Bij goede resultaten is het de bedoeling dat dit nieuwe zorgconcept binnen de reguliere financiering gaat vallen, zodat ook andere zorgaanbieders deze zorg kunnen bieden.

Bianca Buurman is de grondlegger van het concept. Zij bedacht eerder de ‘Transmural Zorgbrug’, waarmee ze de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2013 won.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.