Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

AMC zet mantelzorgers in tegen complicaties na operatie

Al tijdens de ziekenhuisopname van hun naaste kunnen mantelzorgers zorgtaken overnemen. Dat blijkt uit een pilot met twee mantelzorgkamers op de afdeling chirurgie van het AMC in Amsterdam.
mantelzorgers
Mantelzorgers actief betrekken bij de postoperatieve zorg kan bijdragen aan herstel. (Forot: Arno Massee)

Op de afdeling chirurgie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam betrekken verpleegkundigen mantelzorgers actief bij de postoperatieve zorg. De verpleegkundigen leren familieleden bijvoorbeeld om de patiënt te mobiliseren, mondhygiëne toe te passen en ademhalingsoefeningen te doen. Het doel: de mantelzorgers beter voorbereiden op de zorg die ze straks thuis moeten geven, én hierdoor het risico op postoperatieve complicaties verkleinen.

Zelfverzekerde mantelzorgers

‘Meestal komt familie alleen langs tijdens het bezoekuur. Dan krijgen ze wel iets mee van de zorg, maar niet genoeg om thuis de mantelzorg op zich te nemen. Door al tijdens de ziekenhuisopname zorgtaken te leren en te doen, gaan ze hopelijk met meer zelfvertrouwen naar huis’, vertelt Anne Eskes, verpleegkundig onderzoeker bij het AMC. ‘Met dit doel hebben we twee mantelzorgkamers ingericht. Met sfeervolle lampen, een fijne stoel en een slaapbank proberen we hier een huiskamersfeer te creëren.’

Enthousiaste verpleegkundigen

De resultaten van de pilot zijn positief. Patiënten die meededen aan het mantelzorgprogramma mobiliseerden vaker, poetsen hun tanden vaker en deden vaker ademhalingsoefeningen. Mantelzorgers voelden zich beter voorbereid op ontslag. Ook verpleegkundigen waren enthousiast. ‘Aanvankelijk waren verpleegkundigen wel sceptisch. Ze vreesden dat het veel tijd zou kosten om de mantelzorgers te instrueren. Maar na afloop van de pilot hadden de verpleegkundigen de indruk dat ze juist minder tijd kwijt waren’, licht Eskes toe. Deelnemende artsen vonden dat de visites wel wat langer duurder dan anders, maar gaven aan dat ze aan het eind van de dag dan weer minder tijd kwijt waren aan familiegesprekken.

Mantelzorgers kunnen ook een rol spelen bij het voorkomen van decubitus. Lees hier hoe je mantelzorgers en patiënten daartoe  motiveert.

Minder heropnames en complicaties

Het mantelzorgprogramma lijkt te zorgen voor minder post-operatieve complicaties, een kortere opnameduur en minder ongeplande heropnames. ‘Maar het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken’, waarschuwt Eskes. ‘We hopen deze mooie resultaten te kunnen bevestigen in een groter onderzoek. Daarin willen we de patiënten en mantelzorgers ook na ontslag volgen. De resultaten zijn wél positief genoeg dat de afdeling chirurgie na de pilot verder is gegaan met het mantelzorgprogramma.’

Geen bezuinigingsmaatregel

Dat verpleegkundigen zorgtaken overdragen aan mantelzorgers, is uitdrukkelijk geen bezuinigingsmaatregel van het AMC. ‘Helaas krijgen we die vraag regelmatig’, zegt Eskes. ‘Maar het project is in het leven geroepen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. We dringen de patiënten en de mantelzorgers niks op dat ze niet willen. Niet alle patiënten willen of durven hun familie te vragen. En niet alle familieleden zijn in staat om de zorgtaken over te nemen. Voor die mensen is de “normale zorg” natuurlijk gewoon beschikbaar.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.