Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Anna Reynvaan Praktijkprijs voor familieparticipatie op de ic

Boukje Dijkstra, Lilian Vloet en Karin Felten van het Radboud UMC en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen hebben vandaag de Anna Reynvaan Praktijkprijs gewonnen voor hun project over het betrekken van familie bij de zorg op de intensive care.
Boukje Dijkstra
Lilian Vloet (Foto: still uit de film over de Anna Reynvaan Lezing 2020.)

Dijkstra, Vloet en Felten dienden een project in over de inzet van mantelzorgers op de ic. Een opname op de intensive care kan gevoelens van angst en machteloosheid oproepen bij naasten. Ic-verpleegkundigen gaven aan behoefte te hebben aan een methode om familie nog meer te betrekken in de zorg.

Door familie te laten participeren in de basiszorg op de ic krijgen zij het gevoel ‘iets te kunnen doen’ wat angst en stress kan verminderen. Ook kan het bijdragen aan het voorkomen of reduceren van het post intensive care syndroom (PICS). Daarnaast worden naasten op deze manier voorbereid op de rol van mantelzorger.

De jury waardeerde het multidisciplinaire karakter van het project. Het is een samenwerking van ic-verpleegkundigen, studenten, hogeschool, patiënten en mantelzorgers.

Wetenschapsprijs

De Wetenschapsprijs ging naar Bernadette Schutijser en haar collega-onderzoekers voor het artikel Double checking injectible medication administration: does the protocol fit clinical practice. Safety and Science 118 (2019) 830-860. Ze vroegen zich af hoe de uitvoering van de dubbele controle op medicatie per injectie in de praktijk wordt uitgevoerd. Het blijkt dat verpleegkundigen zowel de digitale als de fysieke checks uitvoeren, maar voor dat laatste een eigen risicoafweging maken of de fysieke check wel noodzakelijk is.

Die risicoafweging is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar personeel, de bekendheid met de medicatie, ernst van de bijwerkingen, toedieningsvorm en de toestand van de patiënt. Er is dus een verschil tussen het protocol en de uitvoering van de dubbele check bij medicatie per injectie. Aanbevolen wordt te kijken naar de procedure en de mate waarin praktijkvariatie acceptabel en veilig is.
Voor de jury waren uiteindelijk de methodologie en de boodschap over patiëntveiligheid doorslaggevend om als winnaar uit de bus te komen.

Over de Anna Reynvaan Prijzen

De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing georganiseerd door Amsterdam UMC, in samenwerking met HvA/Amsterdam School of Health Professionals, V&VN, en TVZ-Vakblad verpleegkunde in praktijk en wetenschap. Vanwege covid-19 was er dit jaar geen Studentenprijs en geen publieksjury. De vakjury koos de winnaar. De Wetenschaps- en Praktijkprijs zijn € 5000 groot en gaan vergezeld van een sculptuur.
De volgende Anna Reynvaanlezing is op woensdag 19 mei 2021, in het Internationaal Theater Amsterdam.

Dit jaar vond de Anna Reynvaanlezing niet plaats in de Stadsschouwburg te Amsterdam, maar via een uitgebreide video. Daarin zie je o.a. de presentatie van alle deelnemers, de juryvoorzitter Chief Nursing Officer Bianca Buurman, en een korte toespraak van prof dr Greta Cummings die de lezing zou houden. De video bekijk je hier >>>

1 REACTIE

  1. De jury waardeerde het multidisciplinaire karakter van het project. Het is een samenwerking van ic-verpleegkundigen, studenten, hogeschool, patiënten en mantelzorgers.
    Wat verstaat de jury precies onder multidisciplinair? Patiënten en mantelzorgers zijn dat zeker niet, houden we over ic-vpk,hogeschool en studenten,allemaal behorend tot dezelfde discipline.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.