Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Anna Reynvaan Praktijkprijs voor onderzoek betrekken mantelzorgers

Klinisch epidemioloog Anne Eskes van het AMC heeft de Anna Reynvaan Praktijkprijs gewonnen voor haar onderzoek naar het betrekken van mantelzorgers tijdens de opname.
Een patiënt krijgt hulp van zijn mantelzorger bij tandenpoetsen. (Foto: ANP)

De Praktijkprijs is vanmiddag uitgereikt door voormalig CDA-kamerlid Sabine Uitslag, tijdens de Anna Reynvaanlezing in Amsterdam.

Eskes en haar collega’s ontwikkelden een project waarin mantelzorgers werden ingezet bij de zorg voor volwassenen die een pancreas- of oesophagusoperatie hadden ondergaan. Tijdens de opname fungeerden verpleegkundigen als hun ‘coaches’. Vergeleken bij een controlegroep leken de patiënten in kwestie na hun ontslag frequenter te mobiliseren, tanden te poetsen en ademhalingsoefeningen te doen. Patiënten en mantelzorgers in de interventiegroep waren bovendien meer tevreden met de ziekenhuisopname dan patiënten in de controlegroep. Negen op de tien mantelzorgers zeiden zich door het mantelzorgprogramma beter voorbereid te voelen op het ontslag.

Nursing schreef al eerder over het onderzoek van Eskes: ‘AMC zet mantelzorgers in tegen complicaties na operatie’

De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs ging dit jaar naar verpleegkundig pijnconsulent Rianne van Boekel(Radboudumc/HAN). Rianne en haar team vroegen duizend patiënten hoeveel pijn ze hadden bij het bewegen, op dag 1 tot en met 3 na de operatie. Ook registreerden ze de complicaties die tot 30 dagen na de operatie optraden. De resultaten suggereren dat veel pijn op de eerste postoperatieve dagen leidt tot een verhoogde kans op zorggerelateerde infecties, waaronder urineweg- en wondinfecties. Van Boekel pleit er daarom voor juist in de eerste dagen nog meer aandacht te besteden aan pijn en pijnbestrijding.

De winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs 2018 richtte zich op aandacht voor zingeving op een medisch psychiatrische unit. Annemap Postuma van de Hogeschool Viaa beschrijft in haar winnende artikel de omgang met een ethisch dilemma. Ze slaagt erin  verpleegkundigen evidence-based handvatten aan te reiken om de ‘methodische onhandigheid’ het hoofd te kunnen bieden die in dit soort situaties vaak optreedt.

Over de Anna Reynvaanlezing

De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing georganiseerd door AMC en VUmc, in samenwerking met HvA/Amsterdam School of Health Professionals, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, en TVZ – Vakblad verpleegkunde in praktijk en wetenschap.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.