Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apothekers negeren artsen bij medicijnkeuze: het kan goedkoper

Apothekers bepalen vaak zelf welk merk medicijn ze aan een patiënt geven. Zelfs als een arts een specifiek merk voorschrijft, kiezen apothekers in veel gevallen voor een goedkopere variant met dezelfde werkzame stof.
Medicijnen
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit een enquête van de Patiëntenfederatie. Vanmorgen verscheen hier een groot stuk over in De Volkskrant.

Artsen zetten soms een bepaald merk met daarbij de term ‘medische noodzaak’ op een recept. Dat doen ze als patiënten bijvoorbeeld slecht reageren op het wisselen van merken. De Patiëntenfederatie hield een enquête onder ruim 8600 leden. Bijna 2900 van hen kregen een merkmedicijn voorgeschreven, maar in 28 procent van die gevallen was het moeilijk om het specifieke merk mee te krijgen.

Bijwerkingen

Goedkopere merken leiden volgens de Patiëntenfederatie geregeld tot bijwerkingen en soms werken ze ook minder goed. De federatie noemt het voorschrijven van een alternatieve variant, terwijl de arts om een specifiek merk vraagt, schandalig. ‘En vaak wordt het aan de balie niet eens aan patiënten uitgelegd’, zegt Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie. ‘Dan weten mensen niet dat ze een ander medicijn meekrijgen en gebeurt er opeens iets met hun lijf.’

Onder druk gezet

Apothekers zeggen dat ze niet anders kunnen, omdat ze zich aan besparingsafspraken met zorgverzekeraars moeten houden. Volgens hen zetten doktersassistenten soms ‘medische noodzaak’ op het recept als ze in hun systeem niet de stofnaam van een medicijn kunnen vinden, maar wel het merk. Ook zouden artsen door patiënten onder druk worden gezet om een bepaald merk op het recept te vermelden.

Lees het volledige artikel in De Volkskrant. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.