Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Apparaatje vervangt handmatig meten vitale functies

Patiënten op twee verpleegafdelingen in het Radboudumc dragen voortaan gedurende de opname een klein apparaatje voor draadloze registratie van alle parameters. De verpleegkundige hoeft dit dus niet meer meerdere malen per dag handmatig te doen.
bloeddruk.jpg
Foto: Arno Massee

Op twee verpleegafdelingen (Interne en Heelkunde) in het Radboudumc wordt komende maand na een testperiode gestart met het 24/7 continue meten van de vitale functies aan de hand van een apparaatje aan de pols. Deze zorgt voor draadloze registratie van alle parameters. Een computerprogramma berekent doorlopend of er een veilige situatie is, of dat er moet worden gealarmeerd aan de verpleegkundige. Zo kan een achteruitgang in de gezondheidstoestand van een opgenomen patiënt eerder worden gesignaleerd of voorspeld en kan behandeling eerder starten.

Zie ook: Continu monitoren vitale functies niet zinvol

Vroeg signaleren klinische achteruitgang

De winst van dit continue monitoren is volgens het Radboudumc vroeg signaleren van klinische achteruitgang en daar vroegtijdig op inspelen. ‘Met als gevolg minder ongeplande IC-opnames, een betere prognose en sneller herstel en dus een verbetering van de zorg voor de patiënt,’ vermeldt dr. Bas Bredie, internist op de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc in een persbericht.

Onnodige zorghandelingen

Doorgaans meten verpleegkundigen handmatig driemaal per dag vijf vitale functies bij alle opgenomen patiënten. Onlangs kwam het continu monitoren van vitale functies nog uit de bus als meest onnodige zorghandeling door verpleegkundigen, bij een peiling van beroepsvereniging V&VN. Verpleegkundigen en verzorgenden noemen dit tijdrovend en soms belastend voor de patiënt. De belangrijkste redenen om het toch te doen: gewoonte (51%) en: omdat de arts erom vraagt (55%). ‘Het creëert schijnzekerheid, omdat je meestal niks doet met de uitkomst’, stelt een van de respondenten. ’Het is een grote belasting voor de patiënt’, aldus een andere zorgmedewerker.

Zie ook: Klinische waarde van routinemeting onduidelijk

2 REACTIES

 1. Blij dat jij ook kan lezen Henriette.
  Toch zal dat dit per risicogroep verschillen en is het 1 een bevinding van een internist (die vaak om de metingen vraagt) en het ander een uitkomst van bevindingen van verpleegkundigen uit de volle breedte van het verpleegkundig veld. (Die het belastend vinden en zeggen het gevoel te hebben dat er niets met de informatie gebeurd)
  Jammer dat de redactie appels en peren niet weet te scheiden.

 2. Lees alle reacties
 3. Dit staat in de tweede alinea:
  De winst van dit continue monitoren is volgens het Radboudumc vroeg signaleren van klinische achteruitgang en daar vroegtijdig op inspelen
  En dan komt nu de derde alinea:
  Onlangs kwam het continu monitoren van vitale functies nog uit de bus als meest onnodige zorghandeling door verpleegkundigen, bij een peiling van beroepsvereniging V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.