Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Baby’s met borstvoeding groeien minder snel

De voeding die een baby in de eerste levensmaanden krijgt, heeft wel degelijk invloed op de groei. Kinderen die borstvoeding krijgen, groeien iets trager in het eerste levensjaar dan kinderen die flesvoeding krijgen.
Baby's met borstvoeding groeien minder snel

Dit verschil verdwijnt wel volledig twee tot drie jaar na de geboorte, melden Mathieu Roelants en Roland Hauspie van de Vrije Universiteit Brussel. Ze bestudeerden hiervoor meer dan drieduizend kinderen van nul tot drie jaar.

Borstvoeding rules
Volgens de wetenschappers blijft moedermelk toch de beste optie. Ze hopen dat jonge ouders zich niet laten afschrikken door de schijnbaar tragere groei dan die van kinderen die flesvoeding krijgen.

Kleiner
Lengteverschillen onder kinderen komen volgens de onderzoekers vooral door het herkomstland van de ouders. Zo zijn de Vlaamse jongeren gemiddeld 2 tot 4 centimeter kleiner dan de Nederlandse jongeren, maar wel 2 tot 3 centimeter groter dan hun leeftijdgenoten uit Groot-Brittannië.

Vlaamse groeicurve
De wetenschappers Roelants en Hauspie menen daarom dat de groeicurve die de wereldgezondheidsdienst WHO hanteert te algemeen is. Ze hebben een eigen Vlaamse groeicurve gemaakt voor Vlaamse kinderen.

Door: redactie Nursing

12 REACTIES

 1. Mijn zoontje van 16 maanden krijgt nog steeds borstvoeding. Daarnaast eet en drinkt hij natuurlijk ook ‘gewoon’, maar ik kan beamen dat borstgevoede kindjes iets lichter zijn dan flesgevoede kindjes. Toen hij laatst ziek was en helemaal niets wilde eten en drinken, was ik overigens erg blij dat ik nog borstvoeding gaf, want hij droogde niet uit en kreeg ook voldoende voedingsstoffen binnen. Natuurlijk is flesvoeding niet verkeerd, in mijn omgeving zijn genoeg vrouwen die geen borstvoeding (kunnen) geven. Niks mis mee hoor. Laat je dat ajb nooit aanpraten!

 2. Lees alle reacties
 3. Volgens mij wordt dit item verkeerd benaderd / belicht. Borstvoedingkinderen groeien niet trager, Kunstvoedingkinderen groeien te snel en ongelijkmatig. Wie deze twee groepen kinderen goed heeft geobserveerd heeft opgemerkt dat de verhoudingen in de groei bij borstkinderen veel meer met elkaar overéén komen. Kunstvoedingkinderen zijn veelal molliger.
  Overigens heeft mijn zoon 1 jaar borstvoeding gehad en hij is nu bijna 15 jaar en 1.87 m.

 4. Ik heb mijn drie kinderen 8 ,9 en 10 maanden borst voeding gegeven en daarna stopten ze vanzelf.
  Ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen niet voldoende voeding hebben door drukt en stress. Als je de eerste weken voldoende rust neemt en niet meteen weer met alles mee gaat doen, en de ruimte neemt voor je kind gaat het stukken beter.
  Maar helaas moet iedereen tegenwoordig gelijk met het kind opstap, afvallen, en weer met alles meedoen. Geniet gewoon van een tijdje “niets” doen en geniet van dat kleine wezentje.

 5. De titel van het artikel (en ook van de publicatie via nieuwsuitzendingen op TV) suggereert dat het minder snel groeien van baby’s met borstvoeding een nadeel zou zijn.
  Als opleider en met de nodige kennis van baby en kinderzorg ben ik juist van mening dat de vergelijking van borstvoeding en flesvoeding mank gaat.
  Baby’s groeien niet langzaam van borstvoeding, maar juist (soms te) snel van flesvoeding. Zolang baby’s op een gezond gewicht blijven is de geleidelijke groei naar een dito lengte mijns inziens in elk opzicht veel beter voor kinderen.
  Ouders die dit horen worden hierdoor erg onzeker gemaakt. Wanneer men het onderzoek zou presenteren als ”Kinderen groeien sneller met flesvoeding”, dan krijgt het een lading die meer in relatie staat tot de feiten.

 6. Ik geef ons derde kindje weer borstvoeding en wederom is het genieten! Onze oudste twee heb ik ook altijd bv gegeven en zaten altijd ruim boven de groeicurves en nog steeds!
  Ben het helemaal eens met de vorige schrijvers: kunstvoeding laat baby’s te snel groeien! Dan heb ik liever een wat kleiner baby’tje met een goede weerstand!

 7. Dat wist ik al lang uit eigen ervaring.
  Mijn kinderen hebben allebei borstvoeding gehad en ik werd steeds onzeker gemaakt door het CB dat ze onder de curve zaten. Met mijn boerenverstand leek het mij logisch en is het raar dat flesvoeding de norm is. Het is juist andersom: fleskinderen zijn te groot. Het heeft mij in eerste instantie veel onzekerheid opgeleverd, zonde en ik was bijna met BV gestopt daardoor. Je moet sterk in je schoenen staan om je eigen weg te kiezen en niet te bezwijken onder de druk van ‘de norm’
  Ik heb daar geen onderzoek voor nodig gehad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.