Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Basisarts redder in nood bij tekort verpleegkundigen?

Een verpleegkundigentekort. Een overschot aan basisartsen. Liggen hier mogelijkheden? De meningen zijn verdeeld, de eerste good practice is er al.
Basisarts oplossing verpleegkundigentekort?
Het overschot aan basisartsen als oplossing voor het verpleegkundigentekort (foto Arno Massee).

In totaal zijn er zo’n vijfduizend basisartsen die (nog) niet terecht kunnen op een vervolgopleidingsplek naar keuze, meldde het Capaciteitsorgaan pas geleden. Voor Ambulancezorg Limburg-Noord een kans om haar verpleegkundigentekort aan te pakken en tegelijk jonge basisartsen aan werkervaring te helpen. De organisatie kreeg toestemming van het ministerie van VWS om artsen op de ambulance te laten werken. Ze worden in een uitgebreide sollicitatieprocedure gescreend op vaardigheden en competenties, gedrag en houding. De artsen werken onder de titel ‘arts’, maar voeren het werk uit van ambulanceverpleegkundigen.

Overbelasting

Ook V&VN staat niet negatief tegenover basisartsen als zij-instromers in de verpleging. Sonja Kersten, directeur: ‘Ik vind het vooral belangrijk om de huidige verpleegkundigen en verzorgenden met trots en professioneel aan het werk te houden en uitstroom en uitval te voorkomen. Dit kan door bijvoorbeeld de autonomie voor de verpleegkundigen te vergroten, de juiste zorg op de juiste plek te organiseren, minder te registreren en door meer regionaal samen te werken. Tegelijkertijd is de mate van overbelasting van verpleegkundigen door de arbeidsmarktproblematiek zo nijpend dat we ziekteverzuimcijfers omhoog zien gaan. Om patiënten de zorg te kunnen blijven bieden waar zij recht op hebben, worden daarom nog meer mogelijke oplossingen onderzocht. Basisartsen zouden -onder voorwaarden- goede zij-instromers kunnen zijn, bijvoorbeeld in de zorg voor kwetsbare ouderen en in de acute keten.’

Lees ook: Zo gewild zijn verpleegkundigen nu

Stuwmeer

De belangenorganisatie voor UMC’s NFU waarschuwde onlangs voor ‘een stuwmeer’ aan basisartsen. Het NFU signaleert dat veel basisartsen in andere banen terechtkomen, maar er is niet bekend om welke aantallen het gaat en om welke functies. De mogelijkheid om basisartsen in te zetten voor het verpleegkundigentekort, is volgens een woordvoerder momenteel geen thema. Ook Kimberley Anneveldt, bestuurslid van De Geneeskundestudent, merkt -net als haar collega’s- niet dat dit onderwerp leeft onder basisartsen.

Lees ook: Te weinig wijkverpleegkundigen om thuis te kunnen sterven

1 REACTIE

  1. De belangenorganisatie voor UMC’s NFU waarschuwde onlangs voor ‘een stuwmeer’ aan basisartsen
    Anders dan verpleegkundigen proberen artsen het aanbod van collega’s zo klein mogelijk te houden,immers waar schaarste is gaat de prijs van de arbeid omhoog. Artsen begrijpen dit heel goed en daarom waarschuwt men voor een stuwmeer aan artsen, zonder echt met cijfers te komen. Kortom, praatje voor de eigen Buhne dus.
    Nu er schaarste is aan verpleegkundigen zou men kunnen proberen dat in de salariëring terug te kunnen laten komen. Dat gebeurt echter niet , omdat verpleegkundigen een lage organisatiegraad hebben en niet aan tafel zitten,wanneer er echte beslissingen genomen worden. men is continu bezig om de belangen van de patiënt te behartigen ipv de eigen belangen. Artsen begrijpen dit veel beter. De suggestie om artsen als verpleegkundige in te zetten is een sterke overschatting van het beeld dat de buitenwereld van verpleegkundigen heeft. Artsen hebben nl. een veel hogere status dan de zuster,die gaan toch echt niet een paar niveau’s lager werken,met als bijverschijnsel een “bore out””.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.