Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Basisarts welkom als verpleegkundige bij tekort’

Een meerderheid van stemmers op de Nursing-poll ziet het zitten om basisartsen in te zetten bij een verpleegkundigentekort.
3 verpleegkundigen
Foto: Arno Massee

Momenteel is er volgens het Capaciteitsorgaan een overschot van zo’n vijfduizend basisartsen die niet terecht kunnen op een vervolgopleidingsplek naar keuze. Nursing vroeg haar lezers of zij hier mogelijkheden zien voor het (tijdelijk) oplossen van het verpleegkundigentekort. Zestig procent van de stemmers vindt het een goed idee om bij een verpleegkundigentekort basisartsen -die dat willen- te laten werken als verpleegkundige. Ruim 36 procent van de stemmers ziet dat niet zitten en vier procent weet het niet. In totaal stemden 628 Nursing-lezers.

Voorwaarden

Als een basisarts wil werken als verpleegkundige, pleiten veel verpleegkundigen voor een gedegen scholing omdat het vak niet onderschat moet worden. Karin op Facebook: ‘Ons vak is meer dan alleen het uitvoeren van voorbehouden handelingen.’ Verpleegkundige Rachel valt haar bij: ‘Dat je basisarts bent, betekent niet dat je automatisch een goede verpleegkundige bent.’

Van elkaar leren

Kevin van Barneveld (32) is zo’n basisarts die als verpleegkundige werkt (onder zijn eigen titel ‘arts’). Zijn werkgever Ambulancezorg Limburg-Noord kreeg onlangs toestemming om basisartsen, na een strenge sollicitatieprocedure en een training, op de ambulance in te zetten. ‘Artsen en verpleegkundigen kunnen veel van elkaar leren. Ik leer bijvoorbeeld nu al veel gerichter vragen te stellen. Ik ben als arts gewend om diagnosegericht te kijken, als ambulanceverpleegkundige kijk je meer symptoomgericht’, zegt Van Barneveld in dagblad De Limburger. Hij heeft inmiddels ook een opleidingsplek op de SEH te pakken.

Wel opleidingsplekken

Basisartsen zonder vervolgopleidingsplek kunnen, als zij dit zouden willen, direct terecht in de bedrijfs- en ouderengeneeskunde. Bestuursleden van De Geneeskundestudent denken dat basisartsen zonder opleidingsplek uiteindelijk zullen kiezen voor deze optie, in plaats van (tijdelijk) als verpleegkundige te gaan werken. Volgens NFU, de Nederlandse belangenorganisatie van UMC’s, is het inzetten van artsen voor het verpleegkundigentekort geen onderwerp van gesprek. Sonja Kersten, directeur van beroepsvereniging V&VN, denkt dat basisartsen onder voorwaarden prima zij-instromers zouden kunnen zijn in tijden van personeelstekort onder verpleegkundigen.

Lees ook:
Gepensioneerde verpleegkundigen gevraagd om bij te springen: mag dat wel?
‘Verpleegkundige kan taken specialist ouderengeneeskunde overnemen’

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat een onzin Ton. Er zijn ook artsen die een verpleegkundige opleiding hebben afgerond, wat denk je van hen dan?
  Maar als ik een basisarts zou zijn, zou ik niet eens de tekorten voor de verpleegkundigen willen oplossen.
  Wat een goede oplossing zou zijn is de verpleegkundigen ondersteunen met andere verpleegkundigen, door meer mensen aan te trekken in de zorg met een goede salaris en werkomstandigheden. Dat zou pas een verbetering zijn.

 3. Dus….
  Zal een gemotiveerde basisarts, met de nodige bijscholing geen goede ondersteuning kunnen bieden?.
  Gaan de verpleegkundige dan nu “op hun strepen” staan??
  Ik denk dat beide disciplines prima in staat zijn van elkaars vakkennis te leren.
  Basisarts wordt je ook niet zomaar….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.