Momenteel is er volgens het Capaciteitsorgaan een overschot van zo’n vijfduizend basisartsen die niet terecht kunnen op een vervolgopleidingsplek naar keuze. Nursing vroeg haar lezers of zij hier mogelijkheden zien voor het (tijdelijk) oplossen van het verpleegkundigentekort. Zestig procent van de stemmers vindt het een goed idee om bij een verpleegkundigentekort basisartsen -die dat willen- te laten werken als verpleegkundige. Ruim 36 procent van de stemmers ziet dat niet zitten en vier procent weet het niet. In totaal stemden 628 Nursing-lezers.
Voorwaarden
Als een basisarts wil werken als verpleegkundige, pleiten veel verpleegkundigen voor een gedegen scholing omdat het vak niet onderschat moet worden. Karin op Facebook: ‘Ons vak is meer dan alleen het uitvoeren van voorbehouden handelingen.’ Verpleegkundige Rachel valt haar bij: ‘Dat je basisarts bent, betekent niet dat je automatisch een goede verpleegkundige bent.’
Van elkaar leren
Kevin van Barneveld (32) is zo’n basisarts die als verpleegkundige werkt (onder zijn eigen titel ‘arts’). Zijn werkgever Ambulancezorg Limburg-Noord kreeg onlangs toestemming om basisartsen, na een strenge sollicitatieprocedure en een training, op de ambulance in te zetten. ‘Artsen en verpleegkundigen kunnen veel van elkaar leren. Ik leer bijvoorbeeld nu al veel gerichter vragen te stellen. Ik ben als arts gewend om diagnosegericht te kijken, als ambulanceverpleegkundige kijk je meer symptoomgericht’, zegt Van Barneveld in dagblad De Limburger. Hij heeft inmiddels ook een opleidingsplek op de SEH te pakken.
Wel opleidingsplekken
Basisartsen zonder vervolgopleidingsplek kunnen, als zij dit zouden willen, direct terecht in de bedrijfs- en ouderengeneeskunde. Bestuursleden van De Geneeskundestudent denken dat basisartsen zonder opleidingsplek uiteindelijk zullen kiezen voor deze optie, in plaats van (tijdelijk) als verpleegkundige te gaan werken. Volgens NFU, de Nederlandse belangenorganisatie van UMC’s, is het inzetten van artsen voor het verpleegkundigentekort geen onderwerp van gesprek. Sonja Kersten, directeur van beroepsvereniging V&VN, denkt dat basisartsen onder voorwaarden prima zij-instromers zouden kunnen zijn in tijden van personeelstekort onder verpleegkundigen.
Dat is een makkelijke vraag NurseMaria, dan kan het wel.
Maar het gaat er mij alleen om dat de zin “zo’n basisarts die als verpleegkundige werkt “
niet lijkt te kloppen.
Wat een onzin Ton. Er zijn ook artsen die een verpleegkundige opleiding hebben afgerond, wat denk je van hen dan?
Maar als ik een basisarts zou zijn, zou ik niet eens de tekorten voor de verpleegkundigen willen oplossen.
Wat een goede oplossing zou zijn is de verpleegkundigen ondersteunen met andere verpleegkundigen, door meer mensen aan te trekken in de zorg met een goede salaris en werkomstandigheden. Dat zou pas een verbetering zijn.
Uitleg voor reactie van M.P.R, Je kan het werk van een verpleegkundige doen, maar dan werk je nog niet als verpleegkundige. ( werken als verpleegkundige kan alleen een verpleegkundige, werken als een arts kan alleen een arts)
Uit leg voor reactie van M.P.R, Je kan het werk van een verpleegkundige doen, maar dan werk je nog niet als verpleegkundige. ( werken als verpleegkundige kan alleen een verpleegkundige, werken als een arts kan alleen een arts)
Dus….
Zal een gemotiveerde basisarts, met de nodige bijscholing geen goede ondersteuning kunnen bieden?.
Gaan de verpleegkundige dan nu “op hun strepen” staan??
Ik denk dat beide disciplines prima in staat zijn van elkaars vakkennis te leren.
Basisarts wordt je ook niet zomaar….
Verpleegkundige =beschermde titel.
Beste Ton,
Bedankt voor je reactie. Dat klopt inderdaad; in het vorige bericht hierover is beschreven in welke constructie Ambulancezorg Limburg Noord dit doet. Voor de duidelijkheid hadden we dat in dit bericht wel kunnen herhalen. Bij deze alsnog: https://www.nursing.nl/basisarts-oplossing-verpleegkundigentekort/
Vriendelijke groet, redactie Nursing