Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsverenigingen: ‘Leg regionale voorraad beschermende middelen aan voor thuiszorg’

Voor zorgverleners die extramuraal werken moeten regionale voorraden beschermende middelen worden aangelegd. Daarvoor pleiten 6 beroepsverenigingen en brancheorganisaties.
Foto iStock

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukken de partijen dat de wijkverpleging, thuiszorgorganisaties en huisartsenpraktijken op ieder moment beschermingsmiddelen moeten kunnen bijbestellen als hun eigen voorraad op raakt. Met regionale voorraden die bij een uitbraak kunnen worden ingezet zijn extramuraal werkende zorgverleners beter beschermd, schrijven ze.

Voorrang bij testen

De beroepsverenigingen, waaronder ook V&VN, en brancheverenigingen ActiZ en Zorgthuisnl (beide voor vvt) vragen in de brief ook (nogmaals) zorgverleners voorrang te geven op testen op het coronavirus.

‘Ruimer testbeleid’

Daarnaast moet volgens hen het testbeleid ruimer worden opgezet. Vooral het doorgeven van negatieve testen is nog niet overal de standaard en dat zou wel moeten, vinden ze. ‘Het is belangrijk dat huisartsen, wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers weten of hun patiënten wel of niet besmet zijn, omdat deze patiënten zich met zorgvragen bij hen kunnen melden. We pleiten ervoor dat in gebieden waar covid-19 weer opvlamt, de huisarts via de reguliere weg alle testuitslagen (positief én negatief) ontvangt.’

‘Publiekscampagne intensiveren’

Tot slot vragen de partijen om een intensievere publiekscampagne over welke maatregelen mensen zelf moeten nemen tegen verspreiding van het coronavirus. Ze wijzen op een initiatief van 7 Rotterdamse huisartsen die hun patiënten zelf een brief schreven over het belang van thuisblijven bij klachten, vermijden van drukte, afstand houden en handen wassen. ‘Een mooi initiatief en hopelijk één die op navolging kan rekenen van verpleegkundigen, huisartsen, thuiszorgmedewerkers, dominees, imams en anderen die op veel vertrouwen kunnen rekenen onder burger.’

Woensdag coronadebat

De brief is behalve door V&VN, ActiZ en Zorgthuisnl ook ondertekend door de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging), NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) en InEen (vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg). Komende woensdag 12 augustus houdt de Tweede Kamer een debat over de ontwikkelingen rondom covid-19, vandaar dat deze brief nu is gestuurd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.