Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Blijf alert op covid-klachten; ook al ben je volledig gevaccineerd’

Deskundigen van het Radboudumc roepen zorgmedewerkers op alert te blijven op de corona-maatregelen omdat ook volledig gevaccineerd personeel milde covid-19 kan krijgen en waarschijnlijk ook besmettelijk kan zijn.
GGD-medewerker neemt coronatest af
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af. Foto: ANP

De deskundigen* baseren hun oproep op kleinschalig onderzoek onder 582 zorgverleners in het Radboudumc. De resultaten delen zij op de website van Medisch Contact. In het Nijmeegse ziekenhuis hadden tussen 7 en 14 juli 2021 42 van 582 geteste medewerkers een positieve uitslag op hun PCR-test. Van deze medewerkers waren er 34 volledig gevaccineerd, 2 onvolledig en 6 waren niet gevaccineerd. Lees hier een samenvatting van het onderzoek. 

Minder goed beschermd tegen milde infecties

‘In groepen met een hoge vaccinatiegraad, zoals zorgmedewerkers, en bij een hoge incidentie in de populatie, is het te verwachten dat er relatief gezien veel SARS-CoV-2 positief geteste personen volledig gevaccineerd zijn,’ schrijven de onderzoekers. ‘Dit is niet onverwacht. De covid-19-vaccins beschermen namelijk zeer goed tegen ernstige ziekte, maar het is bekend dat ze iets minder goed tegen milde infecties beschermen.’

‘Wees alert!’

De deskundigen willen hun collega’s eraan herinneren alert te zijn op (milde) covid-19-gerelateerde klachten, het laagdrempelig testen van zowel personeel als patiënten, en handhaven van de basismaatregelen ter voorkóming van eventuele covid-19-verspreiding.

*Prof. Heiman Wertheim (arts-microbioloog), dr. Alma Tostmann (epidemioloog), drs. Edmée Bowles (arts-microbioloog), dr. Janette Rahamat (arts-microbioloog), Inge Veenman (deskundige infectiepreventie); allen afdeling Medische Microbiologie Radboudumc. Prof. Chantal Bleeker-Rovers (internist-infectioloog, Afdeling Interne Geneeskunde Radboudumc). Drs. Nannet van der Geest (bedrijfsarts, Arbo- en Milieudienst Radboudumc).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.