Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jos: ‘Plotseling moet ik huilen’

Verbaasd kijkt mijn vrouw me aan. 'Wat is er met jou aan de hand?' We zitten op de bank en kijken Holland's got talent. De tranen stromen over mijn wangen als ik de reden hoor waarom een jong meisje van 9 jaar op krukken bij haar dansgroep staat.
Blog Jos: 'Plotseling moet ik huilen'

‘Weet ik ook niet’ weet ik nog net te antwoorden. Kennelijk heeft het beeld van dat meisje op krukken me recht in het hart geraakt. Emoties, ik heb er al eerder over geblogd. Het is voor mij nog steeds een raadsel waarom ik in mijn werk de meest verschrikkelijke dingen langs mij heen kan laten gaan, en geraakt wordt door een fragment uit een tv-programma.

Heel anders dan zaterdagmiddag, toen ik de uitzending van de herdenkingsdienst van Prins Friso bekeek. Indrukwekkend, zowel de dienst zelf als de getuigenis van de vrienden van Friso. Maar het raakte me niet echt.

Het lijkt wel voorbestemd als ik Twitter open en een tweet van Kevin Pho, MD lees: ‘Kan ik tegelijkertijd een echte man, mens en arts zijn?’  De tweet verwijst naar een blog op zijn website, geschreven door een arts uit de UK. Jullie moeten hem zelf maar even lezen, maar in het kort gaat ‘ie over emoties van zorgverleners en troost geven/ontvangen.

Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat echte mensen huilen, mannen ook echte mensen zijn, en verpleegkundigen uiteraard ook! Ik weet het als broeder meestal goed te verbergen, omdat mijn rol als zorgverlener het vaak niet toelaat om je emoties volledig te laten gaan. Empathie is een groot goed, en die koester ik. Empathie mag voor mij niet ten koste gaan van mijzelf, en daarom ben ik blij met de knop die ik in mijn werk kan omzetten. Niet emotioneel incontinent, maar meelevend, met afstand, zakelijk kunnen zijn als het nodig is.

Ik realiseer me wel dat dit niet makkelijk is. Tranen spoelen de wond schoon die je oploopt bij slecht nieuws of een overlijden. En is het voor mij als professional dan niet makkelijker om met je eigen tranen ook je eigen emotionele wond schoon te spoelen? Hoe verwerk jij die emoties?

Wil je reageren? Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.