Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog Jos: ‘Social media door de verpleegkundige, doen of laten?’

Jos is een enthousiaste twitteraar, actief op Facebook en heeft een eigen site. Over de vraag hoe hij dit kan combineren met zijn werk als verpleegkundige, is hij zoals altijd duidelijk.
Blog Jos: 'Social media door de verpleegkundige
Foto: Stockexchange

‘Dag Jos’, zei de vrouw en gaf me een hand. Ik had haar nog nooit gezien. Wel was ik een dag eerder bij de cliënt thuis geweest en had mijn rechtstreekse telefoonnummer achtergelaten voor het geval dat er contact moest worden opgenomen. De vrouw, een dochter van de cliënt, zag mijn verbazing en zei: ‘Ja ik heb even verpleegkundige Jos Kaldenhoven gegoogled‘. En dan kom je al snel mijn foto tegen…

Internet, Facebook, LinkedIn, Twitter. Als je – net als ik – gebruik maakt van social media – dan hebben veel mensen toegang tot een heleboel informatie van en over jou. Mijn blog op Nursing is daar een goed voorbeeld van. Ook mijn Twitteraccount @broederjos wordt door velen bezocht.  Ruim 12.000 tweets en 677 volgers.  Daar vind je reacties op wat er in de zorg gebeurt, nieuws over ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Soms kom ik onderweg iets tegen waar ik een foto van maak en dan plaats.

4 manieren voor social media-gebruik

‘Twitteren, dat is toch voor mensen die zichzelf heel belangrijk vinden?’ Nou nee, het is ook voor verpleegkundigen die de laatste zorginnovaties op de voet willen volgen. Waarvoor zou je als verpleegkundige social media kunnen gebruiken? Lees hier >>>

Ik schrijf graag en als het maar even kan, verkondig ik mijn professionele mening over veel zaken in de zorg. En je wordt er soms ook onverwacht mee geconfronteerd. Zoals televisiemaker Jurgen Raymann deed, toen ik als mantelzorger deelnam aan het discussieprogramma Arena in maart 2014 en hij reageerde op mijn blog over mantelzorg.

Ik houd in mijn tweets en op mijn blog beroep en privé strikt gescheiden. Ook ben ik erg kieskeurig in wie ik wel en niet volg. Ik streef niet naar zoveel mogelijk vrienden op Facebook of zoveel mogelijk volgers op Twitter. Dat boeit me niet. Kritiek op je eigen werkgever, op ziekenhuizen, artsen: absoluut niet op social media. Dat hoef ik niet uit te leggen, toch?

Ook vind ik dat je – familie van – cliënten niet als vriend op je persoonlijke Facebookpagina moet accepteren. Niet voor niets heeft  de V&VN in 2013 een handreiking uitgebracht over hoe je als zorgprofessional gebruik kunt maken van social media.

Handreiking Social Media

V&VN deed een dappere poging verpleegkundigen en verzorgenden uit te leggen wat wel en niet gepast is. Zie hier de Handreiking Social Media >>>

En realiseer je je ook dat als je iets publiceert via het WereldWijdeWeb, dat het bij de lezer een beeld oproept van jou. Een tweet als ‘heel gezellige avond gehad. Wekker ging te vroeg, maar toch aan het werk!’ is leuk voor de vrienden waarmee je bent doorgezakt. Maar de cliënt die jou vervolgens wat chagrijnig (of te laat) aan het bed ziet verschijnen, heeft het misschien ook wel gelezen en denkt er het zijne van. Arie Slob, voorman van de ChristenUnie, stak zijn teleurstelling over de tweede plaats van The Common Linnets tijdens het Eurovisie Songfestival niet onder stoelen of banken. Hij tweette: ‘We zijn er uit. Dit jaar niet op vakantie in Oostenrijk.’ Kijk eens naar je eigen gedrag op social media, en bedenk of je de handreiking van de V&VN ook toepast. Of zoek ik spijkers op laag water, en denken jullie er anders over?

2 REACTIES

 1. Mee eens. Helaas in de praktijk ook mensen moeten wijzen op bepaalde acties op facebook terwijl ze cliënten als vrienden hebben.
  Ze geven aan dat het lastig is te weigeren, aangezien er om gevraagd wordt bij hun volgende bezoek. Wij hebben dan ook als tip gegeven dat de werkgever dit niet toestaat, zodat ze zich persoonlijk niet bezwaard hoeven voelen over de weigering.
  Privé is privé en werk is werk.
  Ik heb zelf een hoop collega’s als vriend geweigerd, ik hoef niet alles van hun te weten en zij niet van mij.
  Privacy instellingen staan ook op zijn hoogst echter zal je nooit kunnen voorkomen dat men toch informatie over je vindt.

 2. Lees alle reacties
 3. Helemaal mee eens. Social media kan heel ontspannend maar ook functioneel zijn. Denk na voor je iemand als ‘vriend’ accepteert, hou werk/prive gescheiden. Toch merk ik dat veel collega’s er niet mee weten om te gaan. Het is toch leuk om af en toe te lezen wat je collega in de vrije tijd doet en er tijdens de kofie op terug te komen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.