Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Renée: ‘Lig ik lekker in de markt?’

Vraag jij je wel eens af hoe je in de markt ligt als verpleegkundige, en wat je kansen zijn als je eenmaal bent afgestudeerd? Renée wel. Gelukkig is ze al een stapje dichterbij de perfecte baan.
Blog Renée: 'Lig ik lekker in de markt?'

In tijden van crisis kiezen méér studenten voor een opleiding in de zorg, want daar is altijd wel werk, zeggen ze. Bij mijn opleiding aan de Hogeschool Utrecht hebben ze dat de afgelopen jaren zeker gemerkt. In het jaar na mij kwamen bijvoorbeeld twee keer zoveel aanmeldingen als verwacht. 600 nieuwe studenten stonden toen te trappelen voor die opleiding met baangarantie. Dat betekent niet alleen dat er meer docenten nodig zijn om het onderwijs te kunnen geven, maar dat betekent ook dat er straks meer afgestudeerden zijn die azen op dezelfde vacatures als ik. En hoeveel baangarantie is er nog, wanneer veel instellingen moeten korten in personeel wegens bezuinigingen?

Na de zomer van 2013 startten in Nederland bijna 1700 studenten méér met de opleiding hbo-verpleegkunde dan het jaar ervoor. Dat komt inderdaad door de crisis, denkt Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV) en directeur van de opleiding verpleegkunde van de HAN. Lees meer>>>

Desondanks vind ik het wel belangrijk om straks als verpleegkundige de baan te krijgen die ik wil. Ook als dat betekent dat veel anderen die baan óók willen. En juist daarom vraag ik mij weer af: ‘Hoe lekker lig ik eigenlijk in de markt?’ Hoe kan ik mijn positie hierin optimaliseren? Hoe kan ik mijzelf onderscheiden, maar blijf ik wel dichtbij mezelf? Val ik in het hokje ‘menigte en massa’ of beschouw ik mezelf als ‘uitblinker’?

Nog iets meer dan een jaar en dan ben ik afgestudeerd. Dan gaat het echte werk beginnen en moet ik mijzelf kunnen aanbieden aan de arbeidsmarkt; ik zal moeten solliciteren. Maar ik merk nu ook al het enorme aanbod en de bescheiden vraag in dit vak, namelijk bij het vinden van een stageplek. Door deze grote hoeveelheid studenten is het überhaupt een uitdaging om een stageplek te vinden, laat staan een stageplek die aansluit bij je voorkeur. De Hogeschool bereidt ons goed voor op later en laat ons vast even ‘oefenen’ met solliciteren, want voor de stages in het derde en vierde jaar moeten wij een selectieprocedure door. Aan de hand van een motivatiebrief en een cv kan een instelling kiezen of ze je wil uitnodigen voor een vervolggesprek. En als je daar doorheen komt, ben je verzekerd van een stageplek. Zo niet, dan word je ergens geplaatst óf loop je in het ergste geval vertraging op.
Het is zenuwslopend, stressverhogend en belangrijk!

Deze weken was het weer zover. Mijn brieven zijn verstuurd en na een paar dagen kreeg ik bericht: ik mocht op gesprek komen, yes! Gelukkig verliep het gesprek goed en werd ik na een paar dagen gebeld dat ik was aangenomen voor een stage. Na de zomer begin ik met een stage op de kraam- en verlosafdeling van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.  Weer een stapje dichterbij het afstuderen, een stapje dichterbij het échte solliciteren. En voor mijn ‘concurrenten’: maak je borst maar nat, want ik ben er klaar voor!

3 REACTIES

  1. Zeker in deze tijd is het heel handig om je bewust te zijn van je competenties en kwaliteiten. Jezelf profileren! Dat zul jij vast gedaan hebben, met als gevolg een stageplek.
    Valt niet overal mee. Zo volg ik de werken/leren route binnen een ggz-instelling. Er is geen baangarantie meer na diplomeren. Des te meer reden om te netwerken en je kwaliteiten optimaal te benutten. Het gaat niet meer vanzelf…

  2. Lees alle reacties
  3. Er vanuit gaan dat je een plek kunt krijgen die je wilt is verleden tijd. Ja, je moet dus meer in huis hebben. Of heel goed kunnen vertellen wat jij meeneemt en kunt betekenen voor een organisatie. Een hele verandering van gedachte voor de ‘gemiddelde’ student die dacht dat de werkplekken voor het oprapen liggen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.