Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog ic-verpleegkundige Arie: ‘Dag van de Verpleging 2020: Geef ons geen taartje maar zeggenschap!’

Het is vandaag de Dag van de Verpleging. Reden voor veel zorginstellingen om hun verpleegkundigen een extra attentie te geven, zoals een gebakje of een notitieboekje. ‘Allemaal leuk en aardig’, vindt Arie Barendrecht (29), 'maar laten we de Dag van de Verpleging nu eens aanwenden om meer zeggenschap te krijgen.'

Foto: Brooke Lark, Unsplash

‘Wij zijn onmisbaar. Altijd al, maar dit jaar zette het Corona-virus daar nog eens een dikke streep onder. Maar betrokkenheid bij besluitvorming? Ho maar. Verpleegkundige Advies Raden worden gepasseerd (uitzonderingen daargelaten) en de besluitvorming wordt genomen in teams zonder verpleegkundige vertegenwoordiging.

Laat ik beginnen bij de politiek. Gisteren mocht prof. dr. Bianca Buurman (Chief Nursing Officer, hoogleraar en lector acute ouderenzorg) aanschuiven in de Tweede Kamer om inzicht te geven in de ouderenzorg en corona. Let wel, zeven weken na de start van de lockdown. Ik vind dat schandalig laat. Alsof we het ‘toetje’ zijn.

Het is zo jammer. We zijn een enorme beroepsgroep: verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden en al die anderen, die elke dag keihard in de zorg aan het werk zijn. Die verdienen waardering. En bovenal, meer zeggenschap over hun werk. Wij moeten niet gepasseerd worden in crisissituaties maar juist betrokken. Want wij staan aan dat bed. Wij weten wat goed is en wat je juist moet laten.

Wij zijn een beroepsgroep die wil samenwerken, maar die ook serieus genomen wil worden. Elk jaar krijgen we een attentie op de Dag van de Verpleging. Maar ik zou het een heel mooi cadeau vinden als er in elke zorginstelling eens goede inspraak voor verpleegkundigen zou worden georganiseerd. Misschien moet het wel afgedwongen worden?

Laat de Dag van de Verpleging de Dag van de Zeggenschap in de Zorg worden. Wij zijn onmisbaar. Dan verwacht ik ook dat we serieus genomen worden en niet worden vergeten in crisissituaties. Praat niet over ons, maar met ons. Want wij weten wat goed is. En daar horen ook goede arbeidsomstandigheden bij. Dat hoeft niet direct in geld te zijn, maar dat zit wel in invloed krijgen op ons werk. Dat verdienen we!

Arie Barendrecht (29) werkt als ic-verpleegkundige in het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein.

arie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.