Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Jasper: ‘Hoe moet ik reageren op seksueel getinte opmerkingen?’ 

Verpleegkundige in de wijk Jasper Verhoef (25) ondergaat geregeld grensoverschrijdende opmerkingen van cliënten. Hoe ga je daar op een relaxte manier mee om?
Stoplicht-app
Foto Pixabay

De laatste maanden kwamen er mannelijke verpleegkundigen in het nieuws die grensoverschrijdend gedrag vertonen jegens cliënten. Ze worden door de tuchtrechter gewaarschuwd of geschorst; één collega werd zelfs op staande voet ontslagen.

Deze collega’s gaan zelf over de schreef. Maar hun verhalen deden me eraan denken dat ik nogal eens aan de andere kant sta: ik krijg minimaal eens per week seksueel getinte opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd die ik eigenlijk niet prettig vind.

Mannen in de thuiszorg hebben een handicap, namelijk man zijn. We komen bij mensen thuis. Sommige oudere, vrouwelijke cliënten vinden dit ongemakkelijk en vragen om een vrouwelijke collega. Dat respecteer ik.

De andere kant is dat vrouwelijke cliënten – van jong tot oud, maar vooral de laatste categorie – opmerkingen over mijn man-zijn maken. Soms gaan die voor mijn gevoel te ver.

Ik ben er onzeker over. Want ben ik niet te gevoelig? Moet ik ‘als een echte man’ de opmerkingen van me afschudden en weglachen? Wat is onschuldig en wat niet?

70% van de vrouwen en 41% van de mannen in de verpleging heeft last van seksueel getinte opmerkingen. Dat bleek vorig jaar uit een enquête. 

Een voorbeeldje. ‘Je hebt avonddienst? We maken er een romantische avond van!’, zegt mevrouw Bakker (84) guitig. Best onschuldig, oordeel ik ter plekke.

Onze werkverhouding kan wel tegen dit plaagstootje. Je moet niet alles zwaar opnemen.

Achteraf begin ik toch te twijfelen. Kan zo’n opmerking eigenlijk wel? Had ik het niet moeten weglachen, maar moeten zeggen dat ik dat soort opmerkingen niet prettig vind? Want echt leuk vind ik ze niet, als ik diep in mijn hart kijk.

Als de situatie andersom was geweest: oudere mannelijke cliënt richting jonge vrouwelijke verpleegkundige, was de grens dan duidelijker geweest? Geen idee.

Nog een voorbeeld. Mevrouw Zegers (78) geef ik persoonlijke verzorging. Al een paar jaar is ze weduwe.

Tijdens een zorgmoment geeft mevrouw aan mijn aanraking fijn te vinden. Ze zegt: ‘Dat voelt lekker, wil je mij ook daar aanraken?’ En ze wijst richting schaamstreek.

Ik voel me opgelaten en ben geschrokken, zeg nog wel ‘Ik vind het niet goed dat u dat zegt’ en ga op slot. Zwijgend maak ik mijn werk af en ga weg.

Om me in te dekken meld ik de opmerking in het verpleegdossier. Ook bespreek ik het met mijn collega’s.

Ze reageren altijd medelevend. Het is fijn om de verschillende meningen te horen. De ene collega bagatelliseert het, de ander voelt hetzelfde, weer een ander ervaart het heftiger.

En alles casussen zijn multi-interpretabel. Dus wat voor de een echt niet kan, is voor de ander geen probleem.

Mijn – vaak meer ervaren – collega’s geven aan dat het belangrijk is om mijn grenzen te leren kennen, en deze met eerlijkheid en directheid aan te geven. Ik doe mijn best!

Ondanks deze suggesties blijf ik onzeker bij de afhandeling van zo’n kwestie. Het is best moeilijk om feedback te geven aan een mevrouw van 84 die het misschien allemaal niet zo serieus bedoelde. Maar ja.

Grensoverschrijdend gedrag moet bespreekbaar zijn. Ook voor mannen in de zorg.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat als je een opmerking of suggestie ongepast vindt, maar je niet geïntimideerd voelt. Wat doe je dan?

Wat is voor jou grensoverschrijdend? Komen seksueel getinte opmerkingen vaker voor bij mannelijke of vrouwelijke verpleegkundigen? En hoe reageer jij er zelf op?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.