Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige heeft last van seksuele opmerkingen cliënt

Ruim 70% van de vrouwelijke verpleegkundigen heeft te maken met ongewenste seksuele aandacht van (naasten van) een patiënt, cliënt of bewoner. Dit geldt voor 41% van de mannen.
verpleegkundigen met handen
Foto: Fotolia

Dit blijkt uit een ledenpeiling van beroepsvereniging V&VN, waarvan de uitslag afgelopen vrijdag verscheen in het themanummer ‘Intiem’. Ongewenste seksuele opmerkingen van cliënten worden het vaakst genoemd. Daarna volgen het ‘per ongeluk’ aanraken van billen of borsten tijdens de zorg, en seksueel ontremd gedrag bij mensen met dementie. De meeste verpleegkundigen (84%) hebben hierover geen klacht ingediend. Ze hebben zelf hun grenzen aangegeven, of hebben niets gedaan omdat de cliënt – door het ziektebeeld bijvoorbeeld – ‘er ook niets aan kan doen’.

Verwarrende situaties

Dat seksuele intimidatie onder verpleegkundigen voorkomt, ligt voor de hand, vertelde Mathilde Bos onlangs ook in een Nursing-artikel. We vroegen haar naar aanleiding van de #metoo discussie te reageren op een aantal stellingen. ‘Verpleegkundigen staan letterlijk en figuurlijk heel dichtbij hun patiënten. Dit is iets moois, maar kan ook verwarrende, grensoverschrijdende en zelfs ongewenste situaties in de hand werken.’

#WeToo

De campagne #metoo maakte eind 2017 veel los in de landelijke en internationale media. Op de Facebookpagina van Nursing deelden honderden verpleegkundigen hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag van patiënten.

Hoe spreek je je cliënt aan?

Heb je last van een cliënt of patiënt die je ongewenst aanraakt of intimiderende opmerkingen maakt, houd dan de volgende tips in acht.

1 REACTIE

  1. Vergeet u daarbij niet de ongewenste opmerkingen van patienten en clienten van de LGTB gemeenschap? Mannen fluiten verpleegkunge mannen na en maken ongewenste opmerkingen, alleen omdat mannelijke verpleegkundigen zogenaamd traditioneel tot die groep zouden behoren! Veel van onze collegas zullen dit herkennen, denk ik.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.