Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Conny: ‘Is E-learning nou echt beter?’

Als ik achter de computer zit, heb ik stiekem heimwee naar de ouderwetse groepsgerichte klinische les.
Blog Conny: 'Is E-learning nou echt beter?'
Foto: Arno Massee

Het is vandaag een vrije dag van mij en toch ben ik bezig voor mijn werk. Wij hebben namelijk de komende tijd een aantal verplichte e-learningprogramma’s. Er staat een tiental op stapel en dat is best een hele klus. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er thuis niet veel zin in heb. De tijd die je ermee kwijt bent is niet mis. Bovendien heb ik stiekem heimwee naar de ouderwetse groepsgerichte klinische les.

Ik kan mij nog herinneren dat het altijd erg gezellig was om ons met elkaar op een herhalings- of bijles te storten. Het samen bezig zijn aan kennisverrijking en de interactie vond ik erg fijn. Het gaf ook een meerwaarde om ervaringen uit te wisselen. Nu ben ik in mijn eentje bezig in een statische omgeving met de computer. Terwijl ik de lesstof doorneem, overdenk ik of het nu er veel beter op geworden is. Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Ik moet het nu doen met een digitale werkwijze.

De opbouw is helder en duidelijk. Maar zodra ik met de eindtoets aan de gang moet, wordt het een ander verhaal. Ik merk dat de vragen op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Lastig want wat wil men nu precies van mij weten? Het moet wel het juiste antwoord zijn. Uiteindelijk maakt mijn respons wel deel uit van de totaalscore, en ik moet minimaal een zeven halen per toets.

Ik ben benieuwd hoe collega’s erover denken; is E-learning nu een verbetering of is de ‘ouderwetse’ klinische les toch een prettiger systeem? Laat je reactie hieronder achter!

Nursing Connect

En met welke e-learning heb jij wél goede ervaringen? Praat mee in Nursing Connect.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Conny, wat ik positief aan dit verhaal vind is dat het woonzorgcentrum waar je werkt leren en ontwikkeling stimuleert door überhaupt e-learning modules aan te bieden. Dat zie ik niet overal! Ik ben werkzaam bij Atrivision, een leverancier van e-learning modules. Wij proberen onze modules altijd zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften van de gebruiker. Met name in de zorg stimuleren we daarom vaak blended leertrajecten, waarbij zowel klassikale training als e-learning modules worden aangeboden.
    Doordat onze modules altijd casus-gestuurd, compact en mooi vormgegeven zijn, wordt de link met de praktijk vergroot en wordt het doorlopen van een module niet als ‘een hele klus’ gezien. Het is juist een leuke afwisseling. Ik begrijp dat je op je vrije dag misschien liever iets anders wilt doen, maar jezelf up-to-date houden is toch ook heel waardevol?

  3. De e – learning niets voor mij ik voel mij als een robot en zorg is nog steeds mensen werk .overleggen met collega’s is voor mij een belangrijk gebeuren om van elkaar te leren . anders zit ik alleen achter een beeldscherm met toetsenbord. in de thuiszorg werk je doorgaans alleen. daarom heeft met elkaar leren heeft mijn voorkeur.

  4. Ik ben het helemaal eens met Wilna; in gesprek blijven is belangrijk! Dat kan in groepslessen, maar óók naar aanleiding van individueel gevolgde e-learning. En ook over e-learning; als auteur van e-learning cursussen en toetsen ben ik heel blij met feedback van cursisten. Maak gebruik van feedback-knoppen en van de contacten van je afdeling Opleidingen met de leveranciers van de cursussen!

  5. Wij hebben ook regelmatig klassicaal scholing en dat zijn over het algemeen waardevolle lessen. Je kunt dan bv een discussie op gang brengen over een onderwerp of een probleemstelling bespreken. De e-learning is individueel en een aanvulling voor de nodige zelfstudie. Het zou de groepslessen niet mogen vervangen, ik vind het erg belangrijk dat wij met elkaar in gesprek blijven.(UMCG)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.