Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Boerka vanaf augustus verboden in de zorg: V&VN is tegen wettelijk verbod

Vanaf 1 augustus mag in onder meer zorginstellingen geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen. Het 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' of ook wel 'boerkaverbod’ is dan officieel van kracht, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.
Ook het dragen van een niqab, waarbij de ogen vrij zijn, mag vanaf 1 augustus niet meer in zorginstellingen. Foto: ANP

Volgens het ministerie heeft in een vrij land als Nederland iedereen in principe het recht om zich naar eigen inzicht te kleden. Maar wordt die vrijheid in de zorg begrensd, doordat zorgvrager en zorgmedewerker elkaar niet kunnen herkennen en aankijken. In zorginstellingen mag vanaf 1 augustus daarom geen kleding meer worden gedragen die het gezicht geheel bedekt of waarbij alleen de ogen vrij zijn, zoals bij een niqab. Dat betekent dat je als verpleegkundige mensen mag verzoeken de gezichtsbedekking af te doen of de locatie te verlaten. De politie kan worden ingeschakeld en er kan een boete worden opgelegd. Gezichtsbedekkende kleding is wél toegestaan als het nodig is voor het uitvoeren van het werk.

‘Een wet gaat te ver’

De Wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ werd in juni 2018 aangenomen door de Eerste Kamer. Beroepsvereniging V&VN vindt het verbod te ver gaan. ‘Het kan een drempel opwerpen voor mensen om zorg te zoeken,’ aldus woordvoerder Jacek Magala. ‘Voor goede zorg en communicatie is het soms nodig iemands gezicht te zien, maar daar komen zorgprofessional en patiënt in de praktijk samen wel uit. Geen wet dus die een prangend probleem oplost in de zorg.’ Artsenfederatie KNMG heeft het boerkaverbod, zoals de wet beter bekendstaat, van begin af aan afgewezen. Ook volgens de KNMG moeten mensen zich vrij voelen om naar de dokter te gaan, ongeacht levensovertuiging of wijze van kleden. ‘Een boerkaverbod kan patiënten belemmeren zorginstellingen te bezoeken.’

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt het dragen van een boerka of niqab in Nederland maar heel beperkt voor.

6 REACTIES

 1. Is het een probleem voor vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen dit even af te doen in Nederland? Ik werk in een land waar veel vrouwen dit dragen, maar niemand hoeft hen te vragen dit af te doen in een zorginstelling. Als er tenminste geen mannen in de buurt zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Ronald is voor vrije keuze van de vrouw, maar tegen de vrije keuze van de werkers in de zorg, aangezien hij een discriminatie voorstelt, namelijk dat ik als mannelijke verpleegkundige bijvoorbeeld plaats moet maken voor een vrouwelijke verpleegkundige vanwege het dragen van een boerka. Het is echt de wereld op zijn kop!!!!
  Bij tatoeages en piercings kan ik prima het gezicht zien en weet ik wie ik voor mij heb; bij het dragen van een zonnebril niet, dus die zou ook af moeten. Dat laatste gaat meestal makkelijker omdat er geen ideologie of geloofsreden achter zit.

 4. Burqa verbod is in mijn ogen totaal onnodig, om de volgende redenen:
  1) het komt zeer weinig voor

  2) Het probleem is over het algemeen simpel op te lossen, door een vrouwelijke collega te vragen de zorg over te nemen.

  En wanneer het er om gaat dat het zien van de patiënt de maatstaaf is, moeten ook alle gezichtstatoeages en gezicht piercings verboden worden, want ook die belemmeren soms een goed zicht op de patiënt en een goede communicatie… Laat de Burqa of Niqab een vrije keuze van de vrouw zijn…

 5. De drogreden regeert; lijkt me niet meer dan billijk de boerka te verbieden in een ziekenhuis. Elkaar zien is minimaal bij contact/communicatie; dus de wet lijkt me een goede zaak.
  En als je dan zorg als moslima wilt vermijden; prima als dat jouw keuze is.
  Er zijn overigens landen waar vrouwen strijden tegen de onderdrukking middels boerka /hijab.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.