Op 8 februari had het eerste overleg plaats over de cao UMC, die per 1 januari 2018 is afgelopen. Het eerstvolgende overleg, dat gepland stond op 21 februari, is opgeschort om de werkgevers meer tijd te geven hun nieuwe voorstellen uit te werken. Alle voorstellen van werkgeversvereniging NFU zijn van tafel en worden opnieuw tegen het licht gehouden door haar leden. Een van de voorstellen was om de leeftijdsgrens op te rekken tot vijf jaar vóór de aow-leeftijd. Nu ligt deze nog op 57 jaar. De bonden zijn daartegen: ze vinden dat de werkgevers op deze manier ‘jong en oud tegen elkaar uitspelen’. In een gezamenlijke verklaring uitten de vakbonden hun bezwaren.
Het ophogen van de leeftijdsgrens in de nachtdienst kan overigens opnieuw in de werkgeversinzet worden meegenomen. Dat zal op 10 maart 2018 duidelijk worden als de brief met de nieuwe inzet van de NFU klaar is, aldus een NFU-woordvoerder.
Cao ziekenhuizen
De vakbonden willen een generatiebeleid op vrijwillige basis, waarover werknemers zelf zeggenschap hebben. Rolf de Wilde wijst op de regeling die in de cao ziekenhuizen is ingevoerd.Daarin kunnen 60-plussers bijvoorbeeld ervoor kiezen minder uur te gaan werken. ‘De huidige cao UMC’s kent een persoonlijk budget voor werknemers, dat was bedoeld voor duurzame inzetbaarheid, maar in de praktijk mogen werknemers die alleen gebruiken voor scholing of kopen er een nieuwe telefoon, laptop of tablet voor’, aldus de NU’91-woordvoerder. ‘We zouden dat budget kunnen omvormen tot een generatieregeling.’
Salaris
De vakbonden zetten verder in op een loonsverhoging van 3,5%. De hoogte van de salarisverhoging is niet zozeer het strijdpunt, als wel waar het extra geld vandaan komt, zegt Rolf de Wilde. ‘De werkgevers willen bijvoorbeeld een uitruil met de Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling Universitair Medische Centra (BWUMC), dat is een soort wachtgeldregeling. Wij gaan daar niet akkoord mee, omdat we vinden dat werknemers op die manier hun eigen loonsverhoging moeten betalen’. Ook het aanpakken van de werkdruk en het recht op opleiden en ontwikkelen worden belangrijk onderhandelingspunten.
- Onderhandelingsinzet van NU’91
- De onderhandelingsinzet van de werkgevers (NFU) wordt vervangen door een nieuw voorstel.
Het ophogen van de leeftijdsgrens 60 jaar is gewoon weg vragen naar een hogere ziekteverzuim of mogen we in de toekomst niet gezond met pensioen maar afgebrand?
Dan snap ik nu ook het artikel dat oudere werknemers zich ziek melden vanwege fysieke klachten maar we gaan het ook nog verergeren of laat het een eigen keuze zijn van een werknemer wel of niet nachtdienst draaien .
Het cao voor de ouderen wordt er niet positiever op ,er is vast een andere manier om jongere verpleegkundigen aan te trekken…………..of hebben we ineens geen tekort meer aan verpleegkundigen?