Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NFU zet voorlopig streep door ophogen leeftijd nachtdienst

De werkgevers halen hun hele inzet, inclusief het ophogen van de leeftijd voor de nachtdienst, van de onderhandelingstafel voor de cao UMC. De bonden verwijten de werkgevers dat ze jong en oud tegen elkaar uitspelen en missen ‘ambitie’ in de plannen.
verpleegkundigen koffiepauze
Foto Arno Massee

Op 8 februari had het eerste overleg plaats over de cao UMC, die per 1 januari 2018 is afgelopen. Het eerstvolgende overleg, dat gepland stond op 21 februari, is opgeschort om de werkgevers meer tijd te geven hun nieuwe voorstellen uit te werken. Alle voorstellen van werkgeversvereniging NFU zijn van tafel en worden opnieuw tegen het licht gehouden door haar leden. Een van de voorstellen was om de leeftijdsgrens op te rekken tot vijf jaar vóór de aow-leeftijd. Nu ligt deze nog op 57 jaar. De bonden zijn daartegen: ze vinden dat de werkgevers op deze manier ‘jong en oud tegen elkaar uitspelen’. In een gezamenlijke verklaring uitten de vakbonden hun bezwaren.
Het ophogen van de leeftijdsgrens in de nachtdienst kan overigens opnieuw in de werkgeversinzet worden meegenomen. Dat zal op 10 maart 2018 duidelijk worden als de brief met de nieuwe inzet van de NFU klaar is, aldus een NFU-woordvoerder.

Cao ziekenhuizen

De vakbonden willen een generatiebeleid op vrijwillige basis, waarover werknemers zelf zeggenschap hebben. Rolf de Wilde wijst op de regeling die in de cao ziekenhuizen is ingevoerd.Daarin  kunnen 60-plussers bijvoorbeeld ervoor kiezen minder uur te gaan werken.  ‘De huidige cao UMC’s kent een persoonlijk budget voor werknemers, dat was bedoeld voor duurzame inzetbaarheid, maar in de praktijk mogen werknemers die alleen gebruiken voor scholing of kopen er een nieuwe telefoon, laptop of tablet voor’, aldus de NU’91-woordvoerder. ‘We zouden dat budget kunnen omvormen tot een generatieregeling.’

Uit een ledenraadpleging van de vakbonden kwam de volgende top-3 naar voren als belangrijke onderwerpen voor de cao-onderhandelingen:

1 Loon
2 Generatiebeleid
3 Aanpak van de werkdruk

Salaris

De vakbonden zetten verder in op een loonsverhoging van 3,5%. De hoogte van de salarisverhoging is niet zozeer het strijdpunt, als wel waar het extra geld vandaan komt, zegt Rolf de Wilde. ‘De werkgevers willen bijvoorbeeld een uitruil met de Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling Universitair Medische Centra (BWUMC), dat is een soort wachtgeldregeling. Wij gaan daar niet akkoord mee, omdat we vinden dat werknemers op die manier hun eigen loonsverhoging moeten betalen’. Ook het aanpakken van de werkdruk en het recht op opleiden en ontwikkelen worden belangrijk onderhandelingspunten.

 

 

1 REACTIE

  1. Het ophogen van de leeftijdsgrens 60 jaar is gewoon weg vragen naar een hogere ziekteverzuim of mogen we in de toekomst niet gezond met pensioen maar afgebrand?
    Dan snap ik nu ook het artikel dat oudere werknemers zich ziek melden vanwege fysieke klachten maar we gaan het ook nog verergeren of laat het een eigen keuze zijn van een werknemer wel of niet nachtdienst draaien .
    Het cao voor de ouderen wordt er niet positiever op ,er is vast een andere manier om jongere verpleegkundigen aan te trekken…………..of hebben we ineens geen tekort meer aan verpleegkundigen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.