Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonden starten rechtszaak tegen ministerie voor long covidregeling

Vakbonden dagen het ministerie van VWS voor de rechter om een schadevergoeding af te dwingen voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers met long covid. Het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld is inmiddels verlopen.
Verpleegkundige trekt persoonlijke beschermende middelen aan
In 2020 waren onvoldoende persoonlijke beschermende middelen beschikbaar voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers (foto: ANP/HH/Jeffrey Groeneweg)

De bonden FNV en CNV hadden een ultimatum gesteld: uiterlijk vrijdag 16 september moest het ministerie een ruimhartige financiële regeling voor zorgmedewerkers met long covid aankondigen. Gebeurde dat niet, dan zouden zij juridische stappen zetten.

Ministerie: nog geen voorstel

De ministerraad heeft vrijdag 16 september besloten nog geen voorstel te doen voor een financiële regeling. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Helder dat zo’n regeling in de zomer onderzocht is, maar dat het kabinet heeft besloten het vervolg op die verkenning verder juridisch uit te zoeken.

‘VWS rekt tijd’

FNV en CNV zijn verbolgen over het uitblijven van een regeling. ‘VWS is alsmaar tijd aan het rekken’, aldus de voorzitter van CNV Zorg & Welzijn Gaby Perin-Gopie. ‘En tijd is nou juist iets wat de zieke medewerkers niet hebben. Zij moeten nu weten waar ze financieel aan toe zijn.’ Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong worden overleggen over de regeling door het ministerie afgezegd en houdt VWS de bonden aan het lijntje.

Subsidieregeling om in dienst te blijven

In juni werd wel al een subsidieregeling bekend gemaakt waarmee verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers met long covid langer in dienst kunnen blijven. Werkgevers kunnen met deze regeling financiële steun krijgen om een werknemer met long covid na 2 jaar ziekte langer in dienst te houden. Maar die regeling is onvoldoende, vinden de vakbonden en ook de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS).

Het is nog niet bekend wat FNV en CNV gaan eisen in de rechtszaak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.