Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bruins benoemt verkenner cao-onderhandelingen, extra geld komt er sowieso niet

Minister Bruins heeft een verkenner benoemd die de gesprekken over een nieuwe cao ziekenhuizen moet vlottrekken.
Portret van minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg.
Minister Bruno Bruins. Foto: ANP

Het gaat om Wim Kooijman, oud-vice-president HR bij KLM/Air France en verantwoordelijk voor het sociale beleid. Dat meldt Skipr.nl. Hij onderhandelde er onder meer met vakbonden over arbeidsvoorwaarden en leidde de Europese Ondernemingsraad.

Geen extra geld

Gisteren meldde een woordvoerder van VWS dat ‘de minister wil dat vakbonden en NVZ op heel korte termijn weer met elkaar gaan praten.’ De minister liet opnieuw weten dat hij geen extra geld uittrekt om een deel van de salariseisen te betalen. Bruins antwoordt met een ‘hele dikke ‘nee’, met hoofdletters N E E, tegen steun’, aldus de woordvoerder tegen Skipr.nl.

Op gesprek

Bruins riep dinsdag en woensdag vertegenwoordigers van bonden en NVZ op het ministerie. Hij heeft hen volgens de woordvoerder ‘heel duidelijk gezegd dat ze met spoed hieruit moeten zien te komen. Gelukkig hebben deze partijen laten weten dat ze ook de urgentie ervan zien.’

Geen datum

Beide partijen moeten uiterlijk begin volgende week aan tafel met de verkenner. Bruins heeft geen uiterste datum genoemd voor een akkoord. Vorige week stelde NVZ de bonden nog voor om een onafhankelijke bemiddelaar aan te stellen, maar die wezen dat af.

Wetsvoorstel BIG-2

Deze zomer stelde Bruins ook een verkenner aan om de problemen van verpleegkundigen met het wetsvoorstel BIG-2 op te lossen. Dat was Alexander Rinnooy Kan.

Actiedag

Vandaag voerden ziekenhuismedewerkers actie voor een betere cao ziekenhuizen, inclusief 5% loonsverhoging. Bekijk hier het liveblog dat Nursing gedurende de dag bijhield.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is nu tijd voor de bonden om te laten zien waar ze voor staan. Bij de CAO voor de UMC’s waren ze er niet voor de verpleegkundigen; bij deze CAO hopelijk wel. En geen gepolder of inleveren op de eisen: we hebben al jaren ingeleverd en verdienen nu het minst van alle dienstverlenende beroepen.De eisen zijn erg redelijk, gezien de werksituatie van verpleegkundigen. De ziekenhuizen moeten maar eens naar andere uitgaven kijken of daar op te bezuinigen is om de terechte eisen van de verpleegkundigen tegemoet te komen. Vooralsnog klinkt het ‘kan niet’ van de kant van de NVZ als ‘wil niet’!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.