Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao Ziekenhuizen: ‘Hardere acties in zeker 17 ziekenhuizen’

In minstens 17 ziekenhuizen worden de komende vier weken zondagsdiensten gedraaid voor een betere ziekenhuis-cao, zeggen de vakbonden. Als eerste op 18 september in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen.
Een skelet als symbool voor het uitgemergelde ziekenhuispersoneel werd neergezet in de centrale hal van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Foto Marcel Otterspeer.

Meerdere actiecomités organiseerden in juli al zondagsdiensten in het ziekenhuis. Ook in september en oktober gaan ziekenhuismedewerkers zondagsdiensten draaien, en nu mogelijk meerdere dagen achter elkaar in hetzelfde ziekenhuis, zegt onderhandelaar namens FNV Elise Merlijn.

Nursing interviewde twee verpleegkundigen die zondagsdiensten draaiden voor een betere cao Ziekenhuizen. Lees waarom zij actievoeren zo belangrijk vinden.

Planning

Volgens cao-onderhandelaar namens FNV Elise Merlijn wordt het een estafette-actie, die op 18 september begint in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen. Merlijn: ‘De acties gaan zorgvuldig. Spoed gaat door, de zorg voor kinderen gaat door en ook oncologie-afspraken gaan veelal door. De patiëntveiligheid zal dus niet in het geding komen.’ De FNV houdt op haar website bij welke acties waar plaatsvinden.

Vakantiekaarten, handtekeningen, skelet

Ook tijdens de zomervakantie bleven actiecomités actief. In het OLVG in Amsterdam hield ziekenhuispersoneel op 29 en 30 juli twee protestbijeenkomsten. Op 20 augustus was ook in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn een protestbijeenkomst. In het Alrijne Ziekenhuis in Leiden overhandigden ziekenhuismedewerkers 1476 handtekeningen aan de raad van bestuur. Personeel van ziekenhuis St Jansdal (Harderwijk, Lelystad, Dronten) bezorgde 615 vakantiekaarten bij bestuursvoorzitter Relinde Weil, met op de kaart de tekst ‘Als u deze zomer op uw strandstoel zit, denkt u dan ook even aan mij?’. Personeel van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal overhandigde 725 handtekeningen én een skelet aan het bestuur, als symbool voor het uitgemergelde ziekenhuispersoneel. 

Andere acties

Ook in andere ziekenhuizen boden medewerkers vakantiekaarten of handtekeningen aan het bestuur aan, is te lezen op de Facebook-pagina van FNV over de cao Ziekenhuizen. Zoals in het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht), Ommelander Ziekenhuis Groningen, Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam en Schiedam), HagaZiekenhuis (Den Haag), Treant Zorggroep (Emmen, Hoogeveen, Stadskanaal) en Nij Smellinghe (Drachten).

Minister: ‘Ga weer onderhandelen’

Volgens een woordvoerder van de NVZ zijn de werkgevers nog niet van standpunt veranderd inzake wat ze kunnen en willen bieden. Wel heeft NVZ-voorzitter Ad Melkert het kabinet om extra geld gevraagd voor een nieuwe cao Ziekenhuizen. De werkgevers willen de komende jaren 200 miljoen euro per jaar voor een hogere onregelmatigheidstoeslag, een betere beloning van overwerk, een betere reiskostenvergoeding en een hogere vergoeding voor nachtdiensten draaien.

Een afleidingsmanoeuvre en het afschuiven van de verantwoordelijkheid naar het kabinet, noemen de vakbonden deze stap van de werkgevers. ‘Het geld is er wel, werkgevers moeten het beter verdelen’, zegt Merlijn van FNV. Volgens minister Bruins van Medische Zorg hoeft de NVZ niet te rekenen op extra geld: er is volgens hem voldoende geld voor een loonsverhoging voor verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers. De minister roept de vakbonden en de werkgevers op zo snel mogelijk weer te gaan onderhandelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.