Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao Ziekenhuizen: mogelijk woensdag onderhandelingen, vakbonden overleggen eerst

De werkgevers willen woensdag weer met de vakbonden onderhandelen over een nieuwe cao Ziekenhuizen. Vakbonden zeggen in een reactie eerst te gaan overleggen of verder onderhandelen zinvol is. 'Het eindbod van de NVZ moet ook van tafel.'
Bron foto: Facebook-pagina Franciscus CAO Actie 2019.

Maandag meldde Skipr dat de NVZ de vakbonden had uitgenodigd weer te gaan onderhandelen. Onduidelijk is nog wat werkgevers kunnen bieden. Een woordvoerder van NVZ kon nog niet zeggen of het eindbod van de werkgevers nu van tafel is. Dit was wel een belangrijke eis van FNV, CNV, NU’91 en FBZ.

Onderhandelingen sinds juni muurvast

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen zitten sinds juni muurvast. Werkgevers deden een eindbod van 3,25 procent loonsverhoging dit jaar, 2 procent volgend jaar en 2,5 procent in 2021, maar dit was voor de vakbonden onvoldoende. Zij gaven de NVZ tot 19 juni om met een beter voorstel te komen, maar volgens de werkgevers waren zij al tot het uiterste gegaan. Sindsdien wordt er in diverse ziekenhuizen actie gevoerd, bijvoorbeeld door zondagsdiensten te draaien, zoals in juli in Alkmaar, Assen en Eindhoven.

‘Situatie te belastend voor patiënten’

Begin september kondigden de vakbonden hardere acties aan in zeker 17 ziekenhuizen. Op 18 september werden al zondagsdiensten gedraaid in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen, en voor komende donderdag staan zondagsdiensten op de planning in Drachten, Heerlen en Sittard. Volgens de woordvoerder van de NVZ zijn de acties niet de reden voor de uitnodiging om weer te gaan onderhandelen, maar vinden de werkgevers de situatie ’te belastend voor patiënten en voor de medewerkers die wèl willen werken.’

Nursing interviewde twee verpleegkundigen die zondagsdiensten draaiden voor een betere cao Ziekenhuizen. Lees waarom zij vinden dat dit middel effectief en nodig is.

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.