Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Casemanager dementie moet verpleegkundige zijn’

De casemanager dementie moet wel degelijk een verpleegkundige achtergrond hebben. Dat vindt ruim 68 procent van de stemmers op de Nursing-poll. Ze zijn het dus oneens met artsen die menen dat een stevige opleiding tot casemanager dementie afdoende is.
1dementiezorg.jpg
In dementiezorg kan een casemanager van groot belang zijn. - Foto: Arno Massee

Ruim 68 procent van de Nursing-lezers vindt dat een brede verpleegkundige blik noodzakelijk is voor goed functioneren als casemanager dementie. Een voormalig verpleegkundig casemanager dementie schrijft: ‘Alleen al het herkennen van het ziektebeeld vraagt verpleegkundige kennis. Een verpleegkundige zal een mogelijke lichamelijke oorzaak van cognitieve achteruitgang zeker herkennen. En wat te denken van het beoordelen van de zorgbehoefte de dementerende?’

vraagtekenDeze zomer wordt bekend gemaakt waar goed casemanagement aan moet voldoen en wie deze zorg zou moeten leveren.

Vertaalslag maken

In haar tijd als casemanager zagen artsen haar nogal eens als iemand die even een opname kon regelen. ‘Dat kan iedereen, maar de zorg zodanig organiseren dat iemand langer thuis kan blijven wonen, vraagt brede verpleegkundige kennis.’ Op Facebook reageert een gelijkgestemde wijkverpleegkundige : ‘Ik merk dat de vertaalslag van het sociale naar het medische van essentieel belang is. Anders en lager opgeleiden kijken met een andere blik en signaleren uiteindelijk niet altijd de hulpbehoevendheid van een dementerende.’

Helpende adviezen

Helemaal niet nodig die verpleegkundige achtergrond, vindt 32 procent van de 588 stemmers. Veel reageerders opperen dat ook ervaren verzorgenden en maatschappelijk werkenden met een aanvullende opleiding tot casemanager prima kwaliteit kunnen leveren. ‘De casemanager binnen onze organisatie heeft geen verpleegkundige achtergrond. Ze wordt door zowel collega’s binnen de organisatie als huisartsen, POH’s en andere disciplines gezien als een collega met veel kennis en kunde. Dankzij haar adviezen krijgt ons team vaak meer voor elkaar dan we in eerste instantie verwachtten’, reageert een lezer.

Blog van HugoLees de blog van onderzoeker en verpleegkundige Hugo over de deskundigheid van de casemanager dementie. 

Korte cursus en ontslag

Artsen kwamen onlangs met het voorstel om zorgverleners zonder verpleegkundige achtergrond (met een gedegen opleiding tot casemanager dementie) in te zetten als casemanager. Nu worden casemanagers dementie alleen vergoed als ze verpleegkundige zijn. Zonde, vinden zij, want zo komen casemanagers met een gedegen opleiding maar zonder verpleegkundige opleiding op straat te staan terwijl verpleegkundigen met een korte cursus casemanager wel worden aangenomen. 

9 REACTIES

 1. Een gedegen hbo opleiding is voldoende. Een medische achtergrond is niet voldoende wil men dementie integraal kunnen benaderen. Het gaat allang niet meer om de pathologie sec! Ga maar een na wat er tot nu toe is bereikt omtrent goede zorg voor dementie. Nieuwe ontwikkelingen kwamen niet uit de medische- maar uit de psycho- sociale hoek. Dus ook kansen voor andere beroepsgroepen en mensen met natuurtalent voor het " gewone in het leven".

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het niet getuigen van een hogere opleiding als je mensen met de ziekte dementie dementerenden noemt. Je noemt iemand die MS heeft toch ook geen MS-er. Als zij nu eens beginnen om de mensen te zien als een mens die een ziekte heeft…ipv dat zij een ziekte zijn. Soms lijkt het dat men hun opleiding zoveel belangrijker vindt dan de mens die de ziekte overkomt en dat vindt ik erg jammer.

 4. Freek, het is een misvatting om te stellen dat verpleegkundigen het niet trekken bij clienten met jong dementie. Ik ben een ervaren casemanager en hbo-v/casemanagement dementie opgeleid en ik kan niet zeggen dat ik niet gedreven ben in bijvoorbeeld jong dementie. Het is ook hoe je, je zelf wilt verdiepen in het vak. Wat uiterst van belang is dat de casemanager dementie op zijn minst een hbo vooropleiding moet hebben. Lager opgeleid wat betreft vooropleiding blijft het vaak toch bij praktische begeleiding terwijl de functie echt wel wat meer overstijgend denken vraagt. Een casemanager moet aantoonbaar hbo niveau hebben omdat de zorg steeds complexer wordt. Die zorgcomplexiteit vind ik wel het vakgebied van de wijkverpleegkundige. Echter als de mix goed verdeeld is tussen hbo opgeleide verpleegkundigen of hbo agogen kan het elkaar zeer zeker goed aanvullen.

 5. Ik ben het met N.Kwinten eens dat de uitslag op z'n minst gekleurd is.
  Mijn ervaring is dat alles rondom de zorg voor mensen met dementie in theorie al veelomvattend is maar in de praktijk een nog veel grotere uitdaging. De praktijk is immers vaak weerbarstig, ieder mens is anders dus ook ieder mens met dementie is uniek.
  De ervaring leert dat veel verpleegkundigen weinig tot geen kennis hebben over dementie. Dat velen niet weten waar je het over hebt als b.v. de 4 hersenniveaus en de amygdala ter sprake komt. Kortom: er zijn verpleegkundigen met veel recente kennis en ervaring rond de zorg voor mensen met dementie. Daarnaast zijn er nog meer die een klein beetje kennis hebben (van jaren geleden) en weinig praktijkervaring.
  Wat mij betreft zou de vergoeding dus alleen mogen gelden voor zorg-, en hulpverleners met gedegen actuele kennis over dementie en met veel praktijkervaring in het contact met mensen met dementie en hun naasten.

 6. Moet er niet gedacht worden vanuit de groeiende behoefte in plaats vanuit hokjes en ivoren torens? Is het niet zo dat er nu 'code rood' is v.w.b. het aantal HBO-vk terwijl het aantal dementerenden alleen maar toeneemt! Moeten we die leegte niet NU creatief oplossen? Dus koesteren wat we hebben en kijken wat er nodig is om andere goed geschoolden te behouden?

 7. Ja is goed maar dan ook hogere opleidingseisen. Niet alle casemanagers voldoen aan hogere eisen. Bij de gemiddelde mens met dementie waar alles zonder problemen verloopt trekken de meeste casemanagers het wel. Maar oh jee als er een zeldzame vorm, een crisissituatie of jonge leeftijd dan haken veel verpleegkundigen af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.