Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Code Geneesmiddelenreclame ook voor verpleegkundigen

Omdat verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen (geregistreerde diabetes-, long- en oncologieverpleegkundigen) zelfstandig medicatie mogen voorschrijven, vallen ze vanaf nu onder de Code Geneesmiddelen Reclame (CGR).
Code Geneesmiddelenreclame ook voor verpleegkundigen

Dat blijkt uit een wijziging van de Geneesmiddelenwet die gisteren bekend werd gemaakt. Omdat deze groepen verpleegkundigen geneesmiddelen mogen voorschrijven krijgen ze de positie van beroepsbeoefenaar binnen de Geneesmiddelenwet. Als beroepsbeoefenaar gelden speciale regels bij het volgen van congressen, symposia of andere samenkomsten door de farmaceutische industrie. Artsen moesten zich al houden aan deze regels, maar de regels gelden nu dus ook voor bovengenoemde groepen verpleegkundigen.

Verpleegkundigen zonder voorschrijfbevoegdheid

Voor verpleegkundigen zonder voorschrijfbevoegdheid die in hun werk wel te maken hebben met het toedienen en/of afleveren van medicatie is er ook een specifieke regeling rondom de zogeheten gastvrijheid bij wetenschappelijke congressen. De gastvrijheid houdt in dat binnen de gestelde normen, reis-, verblijf- en inschrijfkosten mogen worden vergoed. Voor de overige regels van geneesmiddelenreclame, zoals de overige vormen van gunstbetoon (bijvoorbeeld het bieden van gastvrijheid bij manifestaties) en het verbod op publieksreclame voor recept-geneesmiddelen, dienen de te worden aangemerkt als publiek. Zij mogen deelnemen aan bijeenkomsten, maar reclame gericht op deze verpleegkundigen moet worden voorkomen.

Geneesmiddelenonderzoek
De gedragscode Geneesmiddelenreclame stelt de normen voor de omgang tussen de farmacie en beroepsbeoefenaren. Voorbeelden hiervan zijn het verstrekken van algemene informatie over geneesmiddelen, het verlenen van gastvrijheid aan beroepsbeoefenaren, het verstrekken van/vragen om premies of voordelen in geld of natura aan/door beroepsbeoefenaren, het verstrekken van monsters van geneesmiddelen en onderzoek met geregistreerde geneesmiddelen.

V&VN
Door: redactie Nursing

Gerelateerd:
Cadeautjes voor verpleegkundigen aan banden

Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.