Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Commissie: ‘Verplicht griepprik niet in de zorg, mogelijke juridische bezwaren’

Maak de griepvaccinatie niet verplicht in de zorg, maar investeer in het verspreiden van informatie over vaccineren, creëer bewustwording in het beschermen van kwetsbare patiëntengroepen. Dat adviseert een commissie het ministerie van VWS.

Staatssecretaris Blokhuis van VWS had de commissie gevraagd te onderzoeken of een verplichte griepprik in de zorg wenselijk is.

‘Te weinig draagvlak’

De commissie concludeert dat de griepvaccinatie verplichten niet verstandig is, mede vanwege het geringe draagvlak onder zorgverleners.

De vaccinatie verplicht maken roept vooral weerstand op onder zorgverleners omdat het ingaat tegen hun autonomie en omdat er te weinig bewijs is over de effectiviteit van het vaccin, schrijft de commissie in haar rapport.

Professor en directeur van het centrum Infectiebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel wil voor ziekenhuispersoneel wél een verplichte griepprik.

Onderzoek

Dat er weinig draagvlak is voor een verplichte griepprik baseert de commissie mede op interviews met werkgevers en werknemers, en op de uitkomst van een online vragenlijst die door 1298 respondenten werd ingevuld, waaronder 897 zorgverleners (verpleegkundigen, maar ook bijvoorbeeld artsen, verzorgenden, psychologen, verloskundigen).

Lees ook de antwoorden op 10 veelgestelde vragen over influenza.

‘Juridische bezwaren’

De griepprik verplicht maken stuit op juridische bezwaren, schrijft de commissie: zo’n verplichting lijkt in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De verplichting maakt inbreuk op grondrechten, terwijl de bescherming voor patiënten, zorgverleners en anderen ook met een verplichte griepvaccinatie niet volledig kan zijn, aldus de commissie.

‘Investeer in bewustwording’

De commissie adviseert te investeren in het verspreiden van informatie, zowel over de voordelen van vaccineren als over de beperkingen en mogelijke bijwerkingen. Ook het stimuleren van gesprekken over griepvaccinatie binnen de zorg is een van de adviezen. Zet in op bewustwording, geeft de commissie VWS als opdracht.

Daarnaast zijn volgens de commissie extra investeringen in hygiënemaatregelen nodig, net als gerichte inzet van gevaccineerd personeel bij risicogroepen tijdens het griepseizoen. Verder is voor meer bewustwording ook een betere informatieverstrekking aan patiënten en bezoekers belangrijk, schrijft de commissie.

In haar rapport verwijst de commissie ook naar de vaccincatiecampagne van het Radboudumc, waar de vaccinatiegraad naar 53% is gestegen. Nursing vroeg medewerkers van dit ziekenhuis naar hun lessen over de griepprik bespreekbaar maken.

2 REACTIES

  1. Ik heb ook erg mijn twijfels over de effectiviteit. Veel collega’s die de griepprik gehad hebben krijgen alsnog de griep omdat er zo veel soorten zijn….waarom zou je het dan verplichten? Zorg er wel voor dat diegenen die hem wel willen hebben of in de risicogroep vallen hem kunnen krijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat mij triggert is de opmerking dat er te weinig bewijs is dat de griepprik effektief is. Zou dit toegelicht kunnen worden?
    Ik heb de indruk dat juist de goede effectiviteit als basis gebruikt wordt in de diverse discussies. Is dit daarmee een drogreden? José Maas

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.