Hét Dementie Congres

*** Uitverkocht ***
Dit congres is uitverkocht. Je kunt je inschrijven voor de nieuwe editie op 5 juni 2019 >

Tijdens het Dementie Congres zoomen dementie-experts, waaronder Robbert Huijsman en Manu Keirse, in op vraagstukken uit jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt concrete handvatten om betere dementiezorg te kunnen bieden.

Deze dag krijg je meer inzicht in:

  • kwaliteit van leven van thuiswonende mensen met dementie
  • dilemma’s bij dementie
  • een buitenlands perspectief
  • mensen met dementie tot activiteit krijgen
  • verwerkingsproces na de diagnose dementie

Bekijk het programma >

*** Uitverkocht ***
Dit congres is uitverkocht. Je kunt je inschrijven voor de nieuwe editie op 5 juni 2019 >

09.00
Ontvangst en registratie
09.30
Welkom en opening
09.40
Lees meer Sluiten
In gesprek met een ervaringsdeskundige

We gaan met elkaar in gesprek, samen met iemand met een dementie. Hoe is het om te leven met dementie?

10.10
Lees meer Sluiten
De nieuwste ontwikkelingen, met aandacht voor de kwaliteit van leven van thuiswonende mensen met dementie

De dementiewereld verandert en daar moet je in mee. Tijdens deze presentatie word je meegenomen in de nieuwe ontwikkelingen rondom dementie. Een van de ontwikkelingen is dat het aantal mensen met dementie in Nederland in de komende twintig jaar zal verdubbelen, waarbij steeds meer van hen thuis zullen blijven wonen. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie: zes tot zeven jaar thuis en een tot twee jaar in een zorginstelling. Dat vraagt dat er nieuwe vormen van zorg en begeleiding worden ontwikkeld. Robbert Huijsman licht toe hoe een betere samenwerking tussen professionals ervoor kan zorgen dat thuiswonende mensen met dementie en hun naasten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven kunnen ervaren.

10.40
Lees meer Sluiten
De nieuwe Wet Zorg en dwang: aan de slag met consultatie

De deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden bij (het voorkomen van) onvrijwillige zorg is bij uitstek van belang in de zorg voor mensen met een dementie. In de nieuwe Wet Zorg en dwang wordt je deskundigheid nog belangrijker bij het zorgvuldig wegen van de inzet van onvrijwillige zorg. Hoewel de wet pas per 1 januari 2020 van kracht is, zijn veel organisaties al aan de slag met de voorbereidingen. Een belangrijk element van de wet is het inzetten van interne en externe consultatieteams in situaties met onvrijwillige zorg. Het Centrum voor Consultatie en Expertise heeft onderzoek gedaan naar de stand van zaken en de invulling van deze consultatieteams. Dit onderzoek laat onder andere zien dat de inbreng van de verpleegkundige en verzorgende in deze teams tot nu toe minimaal is. De Wet Zorg en dwang biedt de mogelijkheid om de positie van de verpleegkundige en verzorgende in een multidisciplinair en interdisciplinair werkend consultatieteam juist te verstevigen. Het is daarom tijd om nu je plek in te nemen! In deze presentatie gaan we dieper in op het onderzoek en jouw bijdrage aan consultatie.

10.55
Ochtendpauze
11.25

Wat moet je doen als iemand met dementie altijd overtuigd vegetariër is geweest, maar nu vlees wil eten? Of als een bewoner met dementie niet gewassen wil worden? En: wat als de persoon met dementie slikproblemen heeft, maar de familie absoluut geen gemalen voedsel wil geven, want “dat is toch mensonwaardig”? Dilemma’s bij dementie komen dagelijks voor. Tijdens deze interactieve presentatie leer je wat dilemma’s eigenlijk zijn en waar die vandaan komen. Aan de hand van acht waarden die bij dementie vaak op het spel staan, ontdek je welke dilemma’s bij dementie zowel in de thuissituatie als in het verpleeghuis voorkomen. Daarbij krijg je handvatten om goede afwegingen te kunnen maken.

Leestip!
Tim van Iersel: ‘Heb ook oog voor kleine dilemma’s bij dementie’

12.00
Lees meer Sluiten
Diversiteit in de zorg voor mensen met dementie buiten Nederland

Hoe gaat het er buiten Nederland aan toe met de zorg voor mensen met dementie? Confrontatie, verwondering, inzicht en het opdoen van inspiratie staan centraal in deze presentatie. Een ander perspectief op actuele vraagstukken rondom dementie zal je aan het denken zetten.

12.30
Lunchpauze
13.00 - 13.30
Lees meer Sluiten
Pauzeworkshop: Werken met levensverhalen, hoe maken we daar tijd voor?

In de zorg voor mensen met dementie is het een voortdurend zoeken naar de manier waarop we contact kunnen maken om de goede zorg te kunnen bieden, vooral bij zogenoemd ‘onbegrepen gedrag’. Het levensverhaal kan daarbij een leidraad zijn. Muziek, trauma’s, geboden kansen, familieverhalen, religie, geluk, verlies, alles heeft invloed op het gedrag. Het kennen, maar vooral inleven in het levensverhaal en kunnen ontmoeten van dit kwetsbare mens vraagt van ons een aandachtige grondhouding en een groot arsenaal aan kennis en materialen. Met al deze bagage kunnen we ook de familie bij de zorg betrekken, zodat het bezoek verder reikt dan ‘op visite’ en ‘koffie drinken in de brasserie’. Tijdens de workshop krijg je handvatten aangereikt om het levensverhaal op een natuurlijke manier een plek te geven in de dagelijkse zorg. Daarnaast delen we kennis en ervaring op het gebied van allerlei innovatieve materialen die op dit vlak beschikbaar zijn.

Deze workshop is vrij toegankelijk. Let wel: vol = vol

13.40
Lees meer Sluiten
Uitreiking Denkbeeldprijs Dementie 2018

Loop je rond met een goed idee om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren, of heb je hiervoor zelfs al een project opgestart? Ding dan mee naar deze prijs en win o.a. een financiële bijdrage om je droom waar te kunnen maken. Mee doen? Lees meer >

13.55
Lees meer Sluiten
De uitdagende omgeving

Mede-eigenaar en trainer Ervarea, Amersfoort

Mensen met dementie willen vaak niet zoveel meer, kunnen ook niet zoveel meer. Toch doen we pogingen om ze in ‘beweging’ te krijgen. Op de vraag ‘wilt u helpen aardappels schillen?’ is het antwoord regelmatig ‘dat heb ik m’n hele leven al gedaan!’. Toch geloven wij er in dat er manieren zijn om mensen met dementie op een laagdrempelige manier tot activiteit te krijgen. Zowel thuis als in een zorginstelling. Hoe? Door het creëren van een uitdagende omgeving, met uitdagingen die passen in de wereld van iemand met dementie. Tijdens deze presentatie maak je kennis met een andere manier van denken.

14.30
Middagpauze
15.00
Lees meer Sluiten
Wie ben ik nog met een dementie? Helpen bij verlies en verdriet

Rouw (zonder dood) en verdriet zijn als een vingerafdruk: herkenbaar en toch verschillend. Tijdens deze presentatie gaat Manu Keirse in op problematiek rondom rouw en verdriet en het verwerkingsproces na de diagnose dementie.

15.45
Lees meer Sluiten
Voorstelling: Mijn Vader de Sterrenkijker

Een zeer inspirerende poëtische voorstelling over het peilloze universum van dementie. De vader van Maartje Duin heeft Alzheimer. Nu zijn herinneringen verdwijnen, komen bij haar de vragen. Wat deed hij in de jaren voor haar geboorte, toen hij promoveerde als sterrenkundige? Samen bezoeken ze de Oude Sterrewacht in Leiden. Word je in door deze voorstelling bewust van wat een andere beeldvorming over dementie kan doen. We kijken naar wat er nog wél kan in plaats van wat er met de ziekte verloren gaat.

16.10
Afsluiting
16.15
Einde

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

*** Uitverkocht ***
Dit congres is uitverkocht. Je kunt je inschrijven voor de nieuwe editie op 5 juni 2019 >

Tijdens het Dementie Congres zoomen dementie-experts in op vraagstukken uit jouw dagelijkse praktijk.

Maartje Duin

Maartje Duin is radio- en podcastmaker voor o.a. RadioDoc (VPRO). Met haar voorstelling ‘Mijn Vader de Sterrenkijker – het Alzheimer universum’ tourt zij langs Alzheimer cafés, festivals en theaters om het gesprek op gang te brengen over omgaan met dementie. Hoe houd je contact met een dierbare die steeds verder weg lijkt te glippen?

Henriëtte Ettema

Henriëtte Ettema is verpleegkundig specialist. Sinds 9 jaar werkt zij bij Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) als coördinator waar zij bij vele ingewikkelde zorgsituaties betrokken is. Vanaf 2017 is zij programmaleider VVT. Het Programma VVT richt zich onder andere op samenwerken en kennisdelen rondom probleemgedrag met de sector VVT.

Joost Hoebink

Joost Hoebink werkt sinds tien jaar als onafhankelijk dagvoorzitter, presentator en gespreksleider. Daarvoor deed hij al ruime ervaring op als verslaggever voor Radio 1 en als presentator bij VARA’s ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Hij stond onder meer op podia voor Insight, ICT Media, CPNB, Monsterboard, ABN Amro, Malmberg, Shell, NTR, MBO Raad, Unicef, Zorgverzekeraars Nederland en de Pensioenfederatie.

Frans Hoogeveen

Frans Hoogeveen is ouderenpsycholoog, met als specialisatie psychogeriatrie. Hij werkte o.a. voor Florence, een grote zorgorganisatie in de regio Den Haag. Van 2005 tot 2008 was hij voorzitter van de landelijke multidisciplinaire ‘Vereniging voor Psychogeriatrie’ (VPG), onderdeel van the ‘International Psychogeriatric Association’. Sinds 2009 is hij hoofdredacteur van DENKBEELD, tijdschrift voor psychogeriatrie.

Robbert Huijsman

Robbert Huijsman is programmaleider ‘Dementiezorg voor elkaar’ bij Vilans, projectleider van het landelijke actieplan casemanagement dementie en bijzonder hoogleraar Management & Organisatie van Ouderenzorg, EUR.

Tim van Iersel

Tim van Iersel is ethicus en geestelijk verzorger, werkzaam bij WoonZorgcentra Haaglanden en de Toetsingscommissie Euthanasie. Hij is auteur van het boek Dilemma’s bij Dementie, dat in het najaar van 2018 verwacht wordt.

Manu Keirse

Manu Keirse is klinisch psycholoog en werkzaam als emeritus hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven. Hij is gespecialiseerd in het omgaan met verlies en verdriet. Hij is auteur van verschillende boeken over rouw en rouwverwerking, o.a. ‘Vingerafdruk van verdriet’, ‘Stil verdriet’ en zijn eerste boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’ werd een bestseller, deze is in mei 2017 herschreven.

Barbara Oppelaar

Barbara Oppelaar is mede-eigenaar en trainer bij Ervarea. Ze studeerde chemische technologie en werkte lange tijd als adviseur en projectleider bij gemeentes en adviesbureaus. Door de kennismaking met improvisatietheater kreeg het werk in deze technische omgevingen een hele nieuwe dimensie. De stap naar zelfstandig ondernemer werd daarmee niet meer dan logisch. Barbara brengt energie en verbindt met oog voor het individu en het geheel.

*** Uitverkocht ***
Dit congres is uitverkocht. Je kunt je inschrijven voor de nieuwe editie op 5 juni 2019 >

Doelgroep
Alle verpleegkundigen (algemeen, geriatrie, wijk, gespecialiseerd, in opleiding, ZZP), verzorgenden, helpenden, praktijkondersteuners, ouderenpsychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, docenten, activiteitenbegeleiders, dagbestedingscoaches, medewerkers maatschappelijke zorg en overige geïnteresseerden.

Tarieven
199,- per persoon (excl. btw) | Vroegboektarief t/m 21 september
229,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
199,- per persoon (excl.btw) | Abonneetarief Nursing, TVV, TVZ, Denkbeeld*
199,- per persoon (excl.btw) | Ledentarief NU ’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Geaccrediteerd voor 5 punten bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals (Geriatrie-Gerontologie, Praktijkverpleegkunde, Wijkverpleegkunde) en de NVvPO (nascholing voor praktijkondersteuners).
Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Het congres staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Christa van den Hurk (inhoudelijke vragen)

Congresontwikkelaar
T: 030 638 38 51
M: 06 12 56 78 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Leonie van Helten (logistieke vragen)

Congrescoördinator
T: 030 638 36 59
M: 06 30 90 57 52
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)

Sales
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com


Annuleren

Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.