Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Continue monitoring vitale functies van meerwaarde bij covid-19’

Dankzij continue monitoring van de vitale functies op de COVID-afdelingen en bij patiënten met een waarschijnlijke COVID-besmetting, wordt een eventuele plotselinge achteruitgang - wat kenmerkend is voor het ziektebeeld - in de toestand van de patiënt sneller zichtbaar. Ook scheelt het een hoop contactmomenten voor de verpleging.
Foto: ANP REMKO DE WAAL

Dat schrijft het Radboudumc in een persbericht. Het ziekenhuis in Nijmegen werkt al een tijd met continue monitoring door middel van apparaatjes die voortdurend de vijf vitale functies bijhouden: hartfrequentie, ademhaling, bloeddruk, temperatuur en zuurstofverzadiging van het bloed. Dit scheelt niet alleen het doen van de metingen, maar ook een hoop handwerk omdat de waardes niet meer handmatig ingevoerd hoeven te worden in het EPD. Sinds kort gebeurt dit nu ook op de COVID-afdelingen en sinds vandaag ook bij patiënten met een waarschijnlijke COVID-besmetting.

Achteruitgang sneller zichtbaar

Zeker in het geval van COVID-patiënten, die soms plotseling snel achteruit kunnen gaan, heeft dat volgens het Radboudumc een meerwaarde. Ten eerste wordt een eventuele achteruitgang in de toestand van de patiënt sneller zichtbaar. Ten tweede scheelt het een hoop contactmomenten voor de verpleging, die zich daarvoor telkens zouden moeten omkleden en risico lopen het virus verder te verspreiden. Daardoor kost het ook nog eens minder materiaal, en de patiënten vinden het prettig dat zij van afstand in de gaten gehouden worden.

IC waarschuwen

Het bijhouden van de vitale functies bij patiënten met COVID-19 is normaalgesproken een hele klus: drie keer per dag moet een verpleegkundige zich omkleden in beschermende kleding en de metingen doen. Deze metingen zijn essentieel, want er rolt een score uit, de Modified Early Warning Score (MEWS), die een indicatie geeft van de status van een patiënt. Bij een hoge score moet bijvoorbeeld de Intensive Care gewaarschuwd worden. Nu deze patiënten continu worden bemeten met een sensor op de pols, wordt niet drie keer per dag, maar elk uur de MEWS bepaald en automatisch in het EPD toegevoegd. De verpleegkundigen, maar ook de IC-artsen kunnen in dat dossier meekijken.

Extra bedden

Bovenop de zestig bedden met COVID-patiënten waarvoor deze monitoring beschikbaar is, komen er vanaf vandaag ook veertig bedden bij voor patiënten met een nog niet bevestigde besmetting met COVID-19. Omdat de verpleging daar standaard met minder bescherming loopt, scheelt deze monitoring hen het omkleden om volledig beschermd de metingen af te nemen bij deze patiënten.

Onderzoek

In een groot onderzoek bij 2500 patiënten toonden Harry van Goor en Bas Bredie eerder aan dat deze manier van monitoring voor een derde minder onverwachte IC-opnamen zorgde (resultaten ‘in press’). Vanwege deze ervaring was de toepassing ervan voor COVID-patiënten snel voor elkaar.

Nursing interviewde internist Bas Bredie van het Radboudumc al eens eerder over het meten van de vitale functies door middel van een apparaatje om de pols van de patiënt. Lees het artikel ‘Continu meten van vitale functies: zin en onzin’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.