Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: terug naar normale werktijden in ziekenhuizen

Ziekenhuizen mogen geen uitzonderingen meer maken op de werktijden en roosters, zoals de afgelopen maanden het geval was vanwege de coronacrisis. Dat hebben de vakbonden en de NVZ afgesproken.
Dienstpiepers in hun houders
12-uurs-diensten zijn onder de reguliere cao ziekenhuizen niet toegestaan (foto: Arno Massee)

Nu de zorg voor covid-19-patiënten afgeschaald wordt en de reguliere zorg weer opgeschaald wordt, moeten ziekenhuizen zich weer houden aan de reguliere cao-afspraken. Dat hebben de vakbonden NU’91, FNV, FBZ en CNV afgesproken met de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ).

Geen 12-uurs-diensten

Dat wil zeggen dat 12-uurs-diensten niet meer zijn toegestaan, net als bereikbaarheidsdienst op een vrije dag. Verder mag de werkgever niet meer van je vragen om andere werkzaamheden erbij te verrichten. Verdere afspraken kun je nalezen in een pamflet van de vakbonden.

Einde aan extra inzet

Tijdens de coronacrisis hebben sommige ziekenhuizen gebruik gemaakt van de uitzonderingsmogelijkheden die de Arbeidstijdenwet biedt. Daardoor werkten verpleegkundigen langer en op andere tijden dan normaal. Volgens de vakbonden is het tijd dat er een einde komt aan die extra inzet van het zorgpersoneel. Mocht er een tweede coronagolf komen, dan zal opnieuw moeten worden gekeken naar de werktijden.

VVT-sector

In de VVT-sector zijn er in de coronacrisis geen uitzonderlijke cao-afspraken gemaakt met de vakbonden, meldt een woordvoerder van NU’91.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.