Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coronabonus: regeling voor 2021 moet anders, aanvragen 2020 ver over budget

Het budget voor de coronabonus 2021 mag niet overschreden worden, benadrukt minister De Jonge. Met de bonus voor 2020 gebeurde dat wel en flink ook, daarom past hij de regeling voor 2021 aan. In februari wordt duidelijk hoe. Meer PGB-zorgverleners kunnen alsnog een bonus verwachten.
pot met geld
Er waren veel meer aanvragen voor de coronabonus over 2020 dan het ministerie verwachtte, en een overschrijding van het budget zoals nu nodig was kan volgens de minister niet nog een keer. Foto Josh Appel

Voor de coronabonus over 2020 reserveerde het ministerie in eerste instantie 1,44 miljard euro. De bonus van 1000 euro netto zou voor 67% van alle zorgverleners worden aangevraagd, was de verwachting. Zoveel zorgverleners verleenden in 2020 een ‘bijzondere prestatie in de strijd tegen corona’ verwachtte het ministerie.

De regeling voor de coronabonus riep de nodige vragen op, lees de antwoorden op de meest gestelde vragen van verpleegkundigen.

Veel meer aanvragen dan verwacht

Maar werkgevers hebben de bonus in 2020 voor gemiddeld 85%-90% van hun personeel aangevraagd. Of, volgens de minister: voor bijna iedere zorgverlener die minder dan 2 keer modaal verdient, ongeveer 1,4 miljoen zorgverleners. Om aan zoveel mogelijk aanvragen te kunnen voldoen reserveerde de minister 800 miljoen euro meer budget. Tot 30 november betaalde uitvoerder van de bonusregeling DUS-I ruim driekwart van de aanvragen uit (1,7 miljard euro).

Bonusregeling 2021

Een overschrijding van het budget kan niet nog een keer, benadrukt de minister. Voor de bonus van 500 euro netto die werkgevers in 2021 voor hun personeel kunnen aanvragen is 720 miljoen euro beschikbaar en daar moet het volgens hem bij blijven. De bonusregeling voor 2021 wijkt dus af van 2020, de minister informeert de Kamer hierover in februari.

Bonus voor pgb-zorgverleners

Er komt ook, waarschijnlijk in februari, een aparte bonusregeling voor verpleegkundigen en andere zorgverleners die werken op basis van een pgb-overeenkomst met de budgethouder, dus zonder tussenkomst van een zorginstelling. De bonus is alleen voor zorgverleners die pgb-zorg verlenen waarbij de cliënt de budgethouder is. Dus is de familie budgethouder of de zorgverlener zelf is aanvragen niet mogelijk.

Vervolg voor pgb-zorgverleners

Vanaf maart moeten pgb-zorgverleners die betaald worden uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Wet langdurige zorg (Wlz) de bonus van 1000 euro netto kunnen aanvragen.

Voor zorgverleners die pgb-zorg verlenen via de Zorgverzekeringswet zijn volgens de minister nog onvoldoende gegevens beschikbaar om een aanvraag te kunnen beoordelen. Zij kunnen de bonus op een later moment vermoedelijk wel aanvragen, de minister kijkt nog naar de uitvoering. Er komt ook, in overleg met belangenvereniging Per Saldo, een handreiking voor budgethouders.

Lees hier de volledige Kamerbrief over de stand van zaken covid-19 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.