Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dag van de Slaap: aandacht voor slapen in het ziekenhuis

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Daarom vragen UMC Utrecht Hersencentrum en De Hoogstraat Revalidatie aandacht voor slapen in het ziekenhuis.    
Slapen in het ziekenhuis
Foto: Masaaki Komori

Kinderarts-neonatoloog Jeroen Dudink en onderzoeker Olaf Verschuren* maakten een online documentaire over waarom slapen belangrijk is voor het herstel. Ze maakten ook een poster met slaaptips die je kunt downloaden. Voorbeelden van hun tips: patiënten helpen een vast slaapschema aan te leren en oogmaskers uitdelen.

Vorig jaar besteedde Nursing al uitgebreid aandacht aan slapen in het ziekenhuis:

  • In juli 2018 bleek uit een onderzoek in 39 ziekenhuizen dat patiënten in het ziekenhuis anderhalf uur korter slapen dan thuis. Hoewel het licht in het ziekenhuis ongeveer op dezelfde tijd uitgaat als thuis, liggen de patiënten langer wakker. Deze onderzoeksresultaten verschenen in JAMA Internal Medicine. In het artikel vroegen we verpleegkundigen om hun eigen slaaptips. Lees meer
  • Lawaai is natuurlijk een van de redenen waardoor de nachtrust verstoord kan worden. Het meeste geluid op de intensive care komt niet van apparatuur, maar van het personeel zelf. Dat stelt internist-intensivist Koen Simons in zijn promotieonderzoek. Simons concludeerde dat het gemiddelde geluidsniveau op een ic-afdeling veel hoger ligt dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als maximum voor ziekenhuizen aanbeveelt. Lees meer 
  • En hoe zorg je dan dat patiënten in het ziekenhuis wel lekker kunnen doorslapen? Sluip als een ninja door de gangen, doe controles later of niet, en lees het artikel in Nursing voor meer slaaptips. Lees meer

Het bewaken van de rust op de afdeling is de belangrijkste taak van de nachtdienst, vindt interim-verpleegkundige en onderzoeker Hugo van der Wedden. In een van zijn blogs legt hij uit waarom.

*Jeroen Dudink werkt als kinderarts-neonatoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderzoeker Olaf Verschuren in het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.