Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dagbehandeling en recovery samengevoegd in OK-Lounge OLVG West

OLVG, locatie West, lanceerde half januari de eerste OK-Lounge van Nederland. In deze ruimte vinden dagbehandeling en recovery plaats in dezelfde ruimte.
OK-Lounge OLVG locatie West
De OK-Lounge zorgt ervoor dat de patiënt niet meer van de verpleegafdeling naar de OK, via de recovery terug naar de verpleegafdeling verplaatst hoeft te worden.

De OK Lounge bestaat uit twee ruimtes, gescheiden door schuifdeuren. In het voorste deel staat een tafel waar de patiënten worden ontvangen. Hun begeleiders kunnen hier wachten, met een kopje koffie of thee. In de ruimte hierachter staan vier bedden, waarop maximaal acht patiënten kunnen worden verpleegd.

Kleine operaties

Het gaat nu nog vooral om kleine orthopedische en chirurgische operaties, zoals verwijderen van osteosynthese materiaal, kruisbandoperaties, plastische chirurgie en kijkoperaties in de knie. In de OK-Lounge werken chirurg, anesthesioloog, fysiotherapeut en dagbehandelings- en recoveryverpleegkundigen samen.

Efficiënter werken

‘Mijn taken als dagbehandelingsverpleegkundige zijn niet veranderd, maar ik kan door de OK-Lounge efficiënter werken,’ vertelt dagbehandelingsverpleegkundige Shirley van Veen. ‘Voorheen moesten patiënten van de verpleegafdeling naar de OK worden gebracht. Vervolgens moesten ze weer van de OK naar de uitslaapkamer en terug naar de verpleegafdeling. Doordat de OK-lounge naast de OK ligt, is de logistiek veel efficiënter geworden. Ook werken de dagbehandelings- en recoveryverpleegkundigen hier nauw samen, waardoor er een goede onderlinge afstemming is in  de patiëntenzorg.’

Vlotte afstemming

Volgens Van Veen zijn de lijnen tussen de verschillende disciplines nu een stuk korter. ‘Daardoor kan ik makkelijker zaken  afstemmen met de chirurg,  de anesthesioloog en fysiotherapeut. Die laagdrempeligheid in de samenwerking vind ik een groot pluspunt. Het vergemakkelijkt de overdracht en dat komt de kwaliteit van zorg absoluut ten goede.’

Snel naar huis

Voordeel voor de patiënt is dat hij niet lang hoeft te wachten voordat hij geholpen wordt. De patiënt meldt zich een uur voor de ingreep op de OK-Lounge. Hij wordt na de ingreep zo snel mogelijk gemobiliseerd, zodat hij niet te lang in het ziekenhuis hoeft te blijven. Ook de rustige omgeving en aanwezigheid van familie zorgt voor meer rust en ontspanning bij patiënten, stelt het ziekenhuis.

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.